TIPSLISTA: Socialistiskt Forum 2014

socforumJag kommer ihåg det som det var igår. De första socialistiskt forumen när vi var finniga, små och ca 400 personer trängdes på ABF-huset. Nu trängs över tre gånger så många och alla höjdarna är på plats. Socialistiskt Forum är ett återkommande ljus under den här bistra årstiden andra kallar hösten (men som jag kallar helvetesgapet).

Tanvir Mansur, min fine #ledarskriv-kompis och tillika samordnare för forumet har tillsammans med många andra satt ihop ett späckat program. Hela programmet kan man läsa >här<. För den som är lat och inte själv orkar ta sig igenom drösen av seminarier och workshops, så har jag satt ihop en liten lista på det som i alla fall jag vill se, höra och göra under forumet.

Förmiddag

JAG ÄR FAN EN PANTER – Kl. 10.00 – 12.00 – Biograf Grand (Sveavägen 45) 
Vad är bäst att inleda en lång lördag med? Bio såklart! ABF Stockholm och LO-distriktet arrangerar filmvisning och samtal om filmen Jag är fan en panter. Jag har skrivit om den tidigare här på bloggen och tycker att alla som ännu inte har sett detta mästerverk måste göra det nu. Om organisering av boende, om klasskamp och det så kallade ”utanförskapet” som görs om till en kollektiv kamp som vinner i längden. Här kan man se trailern. Efter filmvisningen hålls ett samtal mellan publiken och en av pantrarnas initiativtagare, Murat Solmaz. Missa ej!

ÄR 1990-TALET ÖVER NU? – Kl. 10.00 – 10.45 – Sandler-salen (plan 1)
För den som redan sett filmen, kommer här ett tips för den som liksom jag är mer och mer upptagen av tankar som rör välfärdens finansiering och styrning och vad vi ska göra nu när New Public Management visade sig vara exakt så dåligt som vi sa. Tankesmedjan Katalys anordnar ett seminarium om precis detta där Ali Esbati, debattör och riksdagsledamot för Vänsterpartiet och Agneta Stark, ekonom och initiativtagare till nätverket Stödstrumporna, på den tiden det begav sig.

ABORTRÄTTENS STATUS I EUROPA – Kl. 11.00 – 11.45 – Landsort (plan 3)
Under de senaste veckorna har en diskussion om aborträtten och ”samvetsklausul” för personal inom vården blossat upp, något som får oss aborträttsförsvarare att gå i taken såklart. Vill ni höra ett samtal (på engelska) om hur aborträttens status är i Europa och dessutom få tips på hur du rent praktiskt kan se till att fler får komma till Sverige från andra länder och göra abort. Lyssna då på det här seminariet som arrangeras av Felicia Ohly och Amanda Möllenhof som är hjärnorna bakom Abortion in Sweden. Dessutom får de första gästerna en tygpåse och en bok!

Eftermiddag

VAD SKA VI GÖRA MED VARANDRA – Kl. 12.45 – 13.00 – Z-salen
Arbetarrörelsens finest, Jenny Wrangborg och Vänsterpartiets blåsorkester, framför av Håkan Carlsson nyligen tonsatta dikter som återfinns i Vad ska vi göra med varandra? Jenny Wrangborgs senaste diktsamling. Ta dig tid, ta en paus att lyssna till orden, låt dem bli ett med dig. Det är då det blir som bäst.

ANTIRASISTISK SOLIDARITET: POLITIK OCH PRAKTIK – Kl. 13.00-13.45 – Z-salen
Det kommer naturligtvis ägnas en hel del tid om vänsterns strategier kring rasism, kring att bli större, kring att enas på olika sätt. Den senaste facklan på elden var Åsa Linderborgs artikel om solidaritet och identitetspolitik. Jag har själv skrivit om den här. Deltagarna i den här panelen, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada har pekats ut som Linderborgs motpol. Jag är inte helt övertygad om det. Detta seminarium, som äger rum i den största salen på forumet, arrangeras av Rummet. Jag kommer vilja lyssna till den här panelen och det kommer säkert många andra också, så kom i tid. Men kolla i programmet, det finns fler tillfällen att höra ungefär samma frågeställningar både här, här och här.

VADÅ VÄNSTERVÅG? – Kl. 14.30 – 15.15 – Per Albin-salen
Det har pratats mycket om den så kallade vänstervågen, som vi kanske satte vårt hopp till. Men vad bestod den av? Under det här seminariet kommer Eric Rosén från Politism, Nooshi Dadgostar (som också hon gett sig in i debatten om solidaritet och identitetspolitik) och Tove Liljeholm att delta i ett samtal modererat av Stefan Lindborg. Jag tror det kommer vara intressant att gå till detta efter att ha sett Rummet prata om antirasistisk solidaritet.

FINNS DET NÅGOT RÖDGRÖN PROJEKT EFTER VALET – Kl. 15.30 – 16.30 – Sandler-salen
Kanske inte det mest givande samtalet man lyssna till om man redan tappat hoppet om den nya regeringen, så här i efterhand hatar valrörelsen och känner sig politiskt deprimerad. Men… jag kommer sitta längst fram och ta citat av Aron Etzler (V), Veronica Palm (S) och Maria Ferm (MP) och sen skriva ut dem på stora papper och om ett år kommer jag göra en performance utanför ABF-huset med citaten. Nej, jag skoja bara. Men det kommer bli en intressant diskussion om man i sin hjärna redan börjat fundera på valrörelsen 2018.

HUR SKA DE DEMOKRATISKA KRAFTERNA I SYRIEN BESEGRA ASSAD OCH ISIS – Kl. 16.15 – 17.00 – Erlander-salen
Att vara på Socialistiskt Forum utan att under något pass få fundera på utrikespolitik och vad som händer i omvärlden är som att äta sushi utan soja – alltså helt omöjligt. Med så smarta hjärnor i panelen som Hanin Shakrah, Somar Al Naher och Sait Yildiz, kan det inte bli annat än mycket lärorikt och spännande.

Efteråt

Det var det. Det finns såklart jättemånga fler saker som man kan gå på. Allt skulle jag säga. Men detta blir min prioritering inför i morgon. Happy Socialistiskt Forum och tänk på att ha det kul! På kvällen kommer jag antagligen gå på festen, som i år på ett NYTT ställe, nämligen NALEN! Kan bli kul att se hur vi hanterar att inte vara inträngda i den trånga trappan på Färgfabriken. Biljetterna säljs på forumet och i dörren. Ta chansen och hälsa på smarta människor, träffa nya kompisar och låt hjärnan växa lite. Vi ses där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: