Kommer gubbvänstern få motstånd?

Nu är det upp till bevis för Vänsterpartiet. Ska gubbarna få sätta sig över interndemokratiska strukturer och i förlängningen rulla tillbaka de internfeministiska segrar som hittills vunnits, utan konsekvenser?

V kan aldrig vara det trendiga feministiska partiet som Fi blev i valrörelsen. Vänsterpartiet som 2017 fyller 100 år har svårt att jämföra sig med 10 åriga Fi. Bagaget som V bär med sig i form av att vara en historisk rörelse och dessutom en historisk rörelse med ett kommunistiskt förflutet är både bra och dåligt. Som parti kan man ha ett tidsperspektiv och en förankring som gör att politiken är rotad, beprövad och allt som oftast stabil. Men svårt som parti är det svårt att vara fräscht och nytt. Att fortsätta tjata om stödet till kvinnojourer, representation och höjda kvinnolöner låter tråkigt. Men det är konkret och vad som behövs. Vänsterpartiet är ett feminstiskt parti som gör politisk skillnad i människors vardag, inte bara i deras tankar.

En av orsakerna till att V är ett såpass starkt feministiskt parti handlar om att man bedrivit ett  idogt organisatoriskt arbete som syftar till att fördela makt mer jämlikt internt. ett internfeministiska arbetet. Under fyra år har partistyrelse, tjänstemän och feministiskt ansvariga runt om i partidistrikten jobbat stenhårt för att få till en feministisk medvetenhet runt om i hela organisationen. Detta arbete har varit lyckosamt och resultatet av det är att V nu förhoppningsvis kommer ha 50 procent kvinnor som kommun- landstings- och riksdagspolitiker.

Med detta som bakgrund så blir det så otroligt sorgligt att se att vänsterpartisten Stig Henriksson, tidigare ”hyllat” kommunalråd i Fagersta, nu snor åt sig platsen som riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Västmanland. Det är pinsamt. Förstanamnet Vasiliki Tsouplaki, förlorade alltså sin plats som hela partidistriktet genom demokratiska val satt henne på, till Stig Henriksson för att han hade 109 kryss mer än henne.

Passande nog har Stig Henriksson tappat sin majoritet i Fagersta och känner kanske därför att det finns viktigare saker att göra, t.ex. sitta i riksdagen. Jag förstår att det inte är någon som offentligt vill ta Stig Henriksson i örat, folk ska ju jobba med honom i fyra år. Jag vill vara tydlig, detta handlar inte om Stig Henriksson som person. Han är en mycket skicklig politiker. Men Henrikssons agerande och partiledningens brist på detsamma är ett symptom på ett problem som fortfarande finns i Vänsterpartiet. Genom Henrikssons agerande och partiledningens sanktionerande kommer det nu vara, om inte fritt fram så i alla fall lättare att sätta demokratin ur spel i Vänsterpartiet. Något som är väldigt sorgligt eftersom interndemokratin är en av de viktigaste verktyg V har för att bli ett bättre, större och mer trovärdig parti.

Uppdatering 141001:
Debattvågorna har gått höga på Facebook efter mitt inlägg. Många, framförallt män, tycker att det är rimligt att ”arbetaren” Stig Henriksson ska ta plats i riksdagen, att väljarna faktiskt måste bestämma och att V annars måste vara väldigt tydliga med att demokratiska beslut står över röstsiffror. Här kan man läsa om hur Vänsterpartiet ser på personval. Huruvida Stig Henriksson är bättre lämpad eller ej tänker jag inte lägga mig i. För mig är det principen som är viktig. V är en demokratisk organisation, där interndemokratin är högt hållen och det gör också att många kan vara med och påverka politiken. Det är samma interndemokrati som sätts ur spel när framförallt män, på eget bevåg sätter sig över den. Henriksson är tyvärr inte den enda exemplet. Även i Örebro och Uppsala har kvinnor efter valet sett sig nedpetade av män. I Örebro var en kvinna förstanamn, och därmed kandidat till gruppledarposten och där har en man i efterhand fått posten. I Uppsala var en kvinna första namn på landstingslistan, men nu vägrar den tidigare gruppledaren (sedan 12 år tillbaka) att backa och då gör kvinnan det istället. Detta är en skam.

Fakta kvarstår; I Västmanland toppades 9 av 10 kommunlistor av män. Dessutom är två män föreslagna till landstingsråd (1:an och 3:an på listan). Eftersom Stig Henriksson kryssades förbi Vasiliki Tsouplaki är det nu bara ett (1) av 13 av de tyngsta parlamentariska uppdragen i länet som ser ut att gå till en kvinna och det är oppositionsråds-rollen i Västerås.

Kvinnor kan inte bara vara affischnamn i ett val, för att sedan bytas ut när valet inte gick så bra som det förväntades alt. när männen fått andra majoriteter med sig i föreningen. Vänsterpartiet menar allvar med att vara ett feministiskt parti. Man har den enligt mig bästa feministiska politiken och grundförutsättningarna till att även internt fördela makten mer rättvist. Men för att utvecklingen nu inte ska rullas tillbaka så måste V-ledningen markera mot den här sortens beteende.

2 kommentarer

  1. arskon · · Svara

    Snor? Han är placerad där av väljarna. Man kan ogilla systemet men så funkar det. Dessutom är det omöjligt att upprätthålla er interna rangordning. Det enda Henriksson kan göra är att helt avsäga sig. Om Tsouplaki skulle avgå under mandatperioden av ett eller annat skäl skulle Henriksson inte stå i tur – trots att partidistriktet i Västmanland så ville.

    Eller är det så att alla kandidater i partiet försäkrat i förväg att de inte skulle dra nytta av väljarnas kryssande (eller bara göra så om marginalen blev tillräckligt stor?)? I så fall skulle vi väljare mycket gärna fått tydlig information om denna inskränkning av vårt inflytande i god tid före valet, så att vi hade kunnat välja ett annat parti. Varför skulle jag kryssat Ciczie Weidby eller över huvud taget röstat v om jag vetat att ni är så fulla av er själva att ni inte vill ge väljarna något inflytande över vilka V-kandidater som tar plats i församlingarna?

  2. Ann-Sofi Andersson · · Svara

    En sakupplysning: i Örebro fattades beslut om gruppledar/kommunalrådsposten av ett extrainsatt årsmöte så som är brukligt i den lokala föreningen. Det var vare sig listplacering eller personkryss som avgjorde utan medlemmarna i föreningen. Det var för övrigt ett välbesökt möte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: