Förhandlings-GIF:ar

Regeringsförhandlingar. Vad ska man säga? Med ett parlamentariskt läge som det vi nu sitter med är det svårt att se att något parti som kan tänkas vara underlag för en ny regering som någon slags vinnare. Nästan alla möten mellan Stefan Löfven och alla andra (utom Fridolin & Romson) ser ut ungefär såhär:

malfoy

För att Löfven ska kunna lägga fram en budget som får majoritetens stöd så måste han ha med sig Vänsterpartiet. Något som egentligen inte vore så svårt. För en gång skull har V enbart en enda fråga som är mest viktig. Den och allt annat går att kompromissa om.

Men häromdagen knakade det betänkligt i förhandlingarna om vinster i välfärden mellan Mp, S och V. Jonas Sjöstedt skakade på huvudet och sa att han såg S och Mp:s bud som ett hån. Även idag rapporterar Ekot om att det inte är säkert att det finns någon överenskommelse på fredag då den nya regeringen ska presenteras. Både S och Mp:s bud uppges gå ut på att man ligger långt ifrån till och med sina respektive kongressbeslut i vinst-frågan.

emmaw1Say what? Skulle S ha backat från sitt kongressbeslut om kommunernas inflytande, eller som det brukar kallas: Det kommunala vetot? Driver inte Miljöpartiet längre att vinsterna i välfärdsföretag måste återinvesteras, trots partiets kongressbeslut?

Nej. Ni kan vara lugna. Detta är en klassisk förhandlingsteknik. Det både S och Mp nu gör är att ta ut ett enormt avstånd i förhandlingarna, för att sedan kunna landa på den linjen partierna har. För Vänsterpartiets förhandlingsdelegation är det bara att skrattande gå ut ur rummet när detta händer. Slowclapa och vänta på att någon ringer med ett riktigt bud.

emmaw2

________
UPPDATERING SOM VAR NÖDVÄNDIG. (Tipstack till Mia Sand)
Stefan Löfven till Jonas Sjöstedt (och det kanske är bra med tanke på detta):

tumblr_m3d5xh3gKH1rrkavbo1_500

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: