KONSPIRATIONSTEORI: Så bäddade Reinfeldt för ett regeringsskifte 2018

bild(1)

Bild: snodd av Robin Zachari

Många har diskussionerna varit om huruvida detta med ”öppna våra hjärtan”-talet som avgående statsminister Reinfeldt framförde i sitt sommartal, var något bra eller dåligt. Både och, är nog det mest riktiga svaret. Som jag tidigare skrivit om är det bra att Reinfeldt markerat en tydlig linje mellan SD och resten och därigenom inte normaliserar rasismen. Men att göra det 3 veckor innan valet är suspekt. Här ligger i hund begraven. Här kommer min konspirationsteori om varför det var så viktigt för regeringen att prata flyktingkostnader innan valet.

Genom att några veckor tidigare, föra ut en nyhet som SD skulle sprida vidare så spelade Reinfeldt på SD:s planhalva. Att säga,” vi måste öppna våra hjärtan, för det är rätt sak att göra… men det kommer kosta”, var att ge SD vatten på sin kvarn. Jimmie Åkesson, som pratat om att hjälpa där istället för här, fick aldrig några mothugg vare sig i sak (t.ex. UNHCR hjälp innebär vatten och filtar – flyktinghjälp måste bygga på hållbara lösningar), eller med argument om hur flyktingmottagandet faktiskt skulle kunna bli bättre än vad det är idag. Det var en miss. (SD:s framgångar handlar om mycket mer. Min analys om det kan du läsa i en oberoende socialistisk tidning nära dig.)

Är man då lite konspiratoriskt lagd så skulle Reinfeldts utspel kunna betyda att han medvetet ville sätta parlamentariska käppar i hjulen för Stefan Löfven. Reinfeldt, som var smärtsamt medveten om att M skulle förlora (ett parti med de resurserna har koll på hur opinionen går om man gör ett utspel i klass med ”öppna våra hjärtan”) massor av rädda väljare efter de här 8 åren i regeringsställning. Kanske hoppades M-strategerna att de också skulle vinna några väljare.

Efter 4 år av totalt misslyckat minoritetsstyre för regeringen Löfven kommer Alliansen göra en bejublad comeback. En Allians där tre av fyra partiledare är nya (och kanske dessutom kvinnor) och inte nedfläckade av 8 år av välfärdsslakt, kommer enkelt utkonkurrera en skadeskjuten S-regering som inte lyckats med någonting. De kommer till och med kunna bryta ”den förhatliga” blockpolitiken (som alla utom V tydligen vill fördöma) genom att plocka in ett litet MP som tappat sina höga opinionssiffror i en handlingsförlamad regering.

Men denna teori är ingen naturlag (!). Väljer vänstern en annan väg, andra förklaringsmodeller och tjatar på om att trygga samhällen inte skapar rasister så kommer det kunna gå vägen för socialdemokratisk regering. Karin Pettersson skriver bra om hur sossarna borde göra. Dock är det parlamentariska läget fortsatt för jävligt. Men om det kommer de andra texter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: