”Det är dom som har fyra bilar framför villan som har vunnit”

20140513-091109.jpg

I och med SVT:s #dinröst-granskning på temat ekonomi så har klassamhället återigen kommit upp på dagordningen. Inte en dag för tidigt. Ikväll sände SVT:s Aktuellt en debatt mellan Jonas Sjöstedt och Jan Björklund, om skatter, som var episk. Det kändes för en stund som att NU VÄNDE DET PÅ RIGHTIGT. Vänstervåg i all ära, men utan grundläggande debatt och insikt om vem som sitter på den ekonomiska makten så spelar värderingsskiftet fortfarande roll, men en mindre roll. Därför är ämnet väldigt angeläget.

Att få Jan Björklund att försvara slopandet av förmögenhetsskatten och dessutom argumentera för fler skattesänkningar i form av slopandet av värnskatten, är naturligtvis bra för både Björklund och statsminister Fredrik Reinfeldt. Björklunds parti står upp för överklassen, även i debatten (till skillnad från Reinfeldt) och där finns pluspoäng att hämta om än kanske inte så många röster. Björklund kan klart och tydligt distansera sig från S och Reinfeldt slipper låta som Gamla Moderaterna™.

Den granskning av klassklyftorna som SVT nu genomför under #dinröst-konceptet inför valet är pedagogiskt och angeläget. Man kunde tänka sig att det SVT kommer med, inte är något nytt. Men när det görs klart (i SVT Pejls verktyg) att ungefär 80 procent i det här landet tjänar mindre än 30 000 kr i månaden, så blev jag lite förvånad. Nej, klassamhället som fenomen är inte nytt. Den rikaste minoriteten äger den största majoriteten av tillgångarna och makten. Men förvåningen ligger i hur mycket lägre inkomsterna är i jämförelse med överklassen. Jag antar att min förvåning beror på att den politiska debatten i allt väsentligt förs kring de återstående 20 procenten. Det påverkar människor, det påverkar hur vi tänker om samhället. Att diskussionen om klassamhällets ökade klyftor kan gå rätt in i vardagsrummen hos dem som ska välja vilka som sitter på regeringsmakten är bra.

Det spelar ingen roll hur många gånger Jan Björklund tjatar om att ALLA HAR FÅTT DET BÄTTRE, han trumfas gång på gång av verkligheten. Björklund gör sig osams med alla, faktiskt majoriteten av människorna i det här samhället, som tjänar mindre än 30 000 kronor i månaden, när han berättar för tittarna hur sjukt det är att Vänsterpartiet vill höja skatten för alla som tjänar över 30 000 kronor i månaden. Tack för hjälpen, Jan Björklund.

Att tro att 1000 kr mer i månaden fortfarande är värt det pris som har betalats, kommer leda Alliansen bort från regeringstaburetterna. Det dyra pris som betalas är stora barngrupper, undersköterskornas slitna kroppar och antalet individer som står utan annan ersättning än försörjningsstöd. För Jan Björklund var det priset värt att betala, men för alla oss andra blir det mer och mer uppenbart att några av oss måste gå till valurnorna hävda ångerrätten och att vi som är kvar måste rösta på ett parti som verkligen vill förändra.

 Eva Franchell om att bostadsorten avgör när du dör
 Eric Rosén om ojämlikheten på Politism.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: