Heltid är bra – men inte nog

ffsthlmUnder lördagen ägde Feministiskt Forum rum på ABF-huset i Stockholm. Många av programpunkterna spelades in och går därför att se i efterhand. Tillexempel så kan det vara bra att titta på den valdebatt som 6 riksdagspartier + F! hade under ledning av Johanna Palmström. Ganska bra tycker jag.

Som av en tillfällighet så frågades Stefan Löfven ut av Monica Saarinen i Ekot lördagsintervju samma dag. Ett välbehövligt fokus i intervjun låg på hur S ska möta den kritik som det innebär att så många nu kan tänka sig att rösta på F!. Det är bra att Löfven pressas om jämställdhetspolitiken och feminismen. Några timmar senare ses han mingla omkring på Feministiskt Forum. Det är verkligen bra jobbat av arrangörsgruppen att ha gjort Feministiskt Forum till en viktig plattform för så väl aktivister som politiker att synas på.

Efter lördagsintervjun fick Kommunals ordförande Annelie Nordström kommentera Löfvens utspel. Hon räknar med att det blir lagstiftningsvägen hellre än den ”norm” som Löfvens utspel innebär. Frågan om vad som är bäst av avtal eller lag är omstridd, men kommunal vet vad som kommer fungera bäst, då det är de som ska förhandla.

Dock räcker det inte med en nationell överenskommelse om heltid för att få bukt med kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Om kroppen inte håller för en heltidstjänst, om äldreomsorgen inte är utbyggd gör att en faktiskt måste gå ner i tid för att ta hand om sin gamla mamma eller om lönerna fortsätter att ligga stilla för kommunalarna.

Vänsterpartiet la i veckan fram 10 förslag som för ett bättre arbetsliv för kvinnor. De innehåller också de punkter som Annelie Nordström efterlyste i förra veckans lördagsintervju; motverka delade turer, bort med visstidsträsket och rätt till heltid.

Alla ovanstående förslag skulle göra mycket för arbetsmiljön, lönen och i förlängningen också för pensionen. Något som verkligen behövs. Kommunalare som vill ha ett parti i regeringsställning som står upp för kommunalarna, bör oavsett vad Annelie Nordström säger, rösta på Vänsterpartiet. Det är en objektiv sanning.

UPPDATERING: 
Kommunalarbetaren har gjort en välbehövlig granskning som visar att det abslut inte är första gången som Socialdemokraterna har lovat rätt till heltid. Kommunalarbetaren skriver:

”S-ledaren Stefan Löfven fullföljer en S-tradition när han nu går ut och lovar rätt till heltid om Socialdemokraterna vinner höstens val. I över tio års tid har Socialdemokraterna lovat att införa rätt till heltid, på olika sätt. Tidigare har lagstiftning diskuterats.”

 Fredrik Virtanen skriver kaxigt om F! och S på Aftonbladets Ledarsida
 Lars-Anders Häggström intervjuas på Kommunalarbetaren.se om att LO och S har svikit kvinnorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: