Generation otrygg

Gästledare i Kommunalarbetaren den 10 maj 2014

Min bror är 23 år. Han jobbar som restaurangbiträde på en av landets stora hamburgerkedjor. Nu är han tillbaka på jobbet på heltid igen efter att ha varit sjukskriven i tre månader för en förslitningsskada i sin axel.

23 år och en förslitningsskada i axeln. Det är en beskrivning av dagens arbetsmarknad som gör ont.

De senaste veckorna har varit fulla av nyheter som vittnar om att det är något som är helt fel på hur arbetet organiseras i vårt land. Arbetsmiljöverket har kommit med en alarmerande rapport om resursbristen i välfärden och vad det gör med arbetsmiljön. LO har släppt en rapport om att antalet som dör av arbetsrelaterade skador och sjukdomar ökar. Idag beskriver Sveriges Radio Ekot hur fler och fler ungdomar i min brors ålder hamnar helt utanför a-kassan och i högre utsträckning blir beroende av försörjningsstöd.

Min bror är född 1991. När han började på skolan så höll Göran Persson på med den mytomspunna budgetsaneringen av svensk ekonomi. Resultatet var neddragningar bland personalen och alltför många elever i klassrummen. 2006, när min bror fyllde 15, vann Alliansen valet och påbörjade den omdaning av arbetsmarknaden som idag sliter ut människor som har ett arbete och gör livet väldigt svårt att leva för dem som inte har något.

2010, när Alliansen vann för andra gången, tog min bror studenten och gick ut i ett arbetsliv som präglades av timvikariat och en bostadsmarknad där man fortfarande måste ha tur om man ska få en andrahandslägenhet. Där oron för framtiden alltid är ett stressmoment.

För min bror så hoppas jag att 2014 blir ett år där han äntligen får en fast tjänst på ett jobb han orkar med att utföra. Ett år då hans tid i bostadskön faktiskt kommer innebära en lägenhet, med en egen dörr där han kan sätta upp sin namnskylt. Jag hoppas, för min brors skull, att 2014 blir året då han, om hans axel fortsätter trilskas, kan leva på ersättningen han får och inte behöver låna pengar av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: