Våldsvänsterns machokultur

tumblr_inline_mliqvdSQQk1qz4rgpIgår sände Uppdrag Granskning ett program som kallas för ”Det goda våldet”. Rapparen Sebbe Staxx, från Kartellen, tjänstgör som sanningsvittne i Janne Josefssons dramaturgi. I en kommentar vittnar Sebbe Staxx om att Janne Josefsson sagts sig göra ett program om ett annat ämne, och sedan, som han brukar, ställt om för att prata om RF. Detta har hänt förr. Det är Josefssons metod. Det är vad vi förväntar oss av Uppdrag Granskning. Dålig journalistik.

Men att i ett läge, där vi har forskare som ingått i statliga utredningen om extremism som ger regeringen bakläxa på ”lika goda kålsupare”-teorierna och tydligt pekar ut högerextremismen som den farligaste och mest våldsbenägna så är det svårt att förstå hur detta ens kan kallas för grävande journalistik. Filmerna ligger uppe på RF:s facebook-sida, deras förklaringar är kända (och naturligtvis helt fel).

I programmet intervjuar Josefsson journalisten Mathias Ståhle. Han hävdar i programmet att de vänsterextrema står för 95 % av våldet och nazisterna för 5 %. Det är en falsk siffra, och när han svarar på frågor på Twitter så menar han att ”Mina siffror gäller (ungefär) Mälardalen under period 2012-2013. Jag granskade bara brott riktade mot identifierad fysisk person.” Ändå så uppfattar tittaren hans uttalande som att nazisterna snarare är de som får däng, än tvärtom. Detta stämmer inte. Mellan 1999 och 2009 utfördes 14 mord med extremistiska förtecken, samtliga av personer ur den högerextrema miljön.

Missförstå mig rätt nu, jag menar inte att grupper som RF inte ska bevakas eller utsättas för granskande journalistik. Dock är ju problemet mycket mycket mindre än de nazister som dödar människor i närtid. Att som Josefsson gör, FLERA GÅNGER, säga att dessa grupper har vänner och anhängare långt in i kultureliten, journalistkåren och forskningen är FEL. RF är en liten sekt med drogproblem som består av unga (nåja inte så unga nu längre) män, som legitimerar sin våldsanvändning genom en politisk vänsterretorik. De har redan gått ett steg för långt. I samma stund som de gjorde det får de vara beredda på granskning. Det som finns, och som är glädjande, är en vänsterrörelse på frammarch. Kulturutövare och journalister som granskar samhället och gestaltar det de ser. Precis som Sebbe Staxx säger i programmet: ”Jag är ute efter en autentisk beskrivning av samhället.”

Mohammed Ryback twittrade igår att programmet var en bra rekryteringsvideo för RF. Även Kajsa Ekis Ekman är inne på samma spår i sin ledare på ETC. Frustrationen, ilskan och till viss mån också rädslan leder oftare till passivisering än våld för de allra flesta. Det är det som är den stora faran med program som detta. Två grupper som träter och politiker som inte tar ansvar, poliser som ändå inte bryr sig och i många fall verkar gå nazisternas ärenden. Känslan av att våld och att slå tillbaka är den enda lösningen, ligger ändå långt bort, för de allra flesta. Att värna sig om man råkar illa ut, såklart, men att aktivt söka upp situationer är väldigt långt bort. Det är väldigt få som skulle göra det.

De som det här programmet handlar om är unga män, som säkert har många andra problem i livet. De har i RF hittat ett sammanhang där de får bekräftelse, engagemang och en uppgift (som dessutom värderas som hjältemod i bekantskapskretsen). Svaret på denna form av organisering är naturligtivs ett helt annat samhälle. Minskade klassklyftor och demokratisering av ekonomin och det demokratiska systemet. Sist men inte minst. Vänstern (och samhället i stort) måste göra upp med detta mansideal. För det är så jävla destruktivt.

Läs också dessa helt oumbärliga kommentarer till programmet:
Malin Ullgren på DN Kultur
Daniel Mathisen på Dagens Arena
Martin Aagård på Aftonbladet Kultur
☞ Jonas Wikström i Flamman
Lotta Ilona Häyrynen på Kafkabloggen

 

8 kommentarer

 1. Pelle · · Svara

  ”Att som Josefsson gör, FLERA GÅNGER, säga att dessa grupper har vänner och anhängare långt in i kultureliten, journalistkåren och forskningen är FEL”

  …och sedan börjar man försvara extremisterna. Så jävla förutsägbart. Mitt tips till dig Anna Herdy är att sluta identifiera dig med våldsvänster. Du står ju uppenbarligen bakom det som de gör annars hade du aldrig känt ett behov av att skriva en sådan intelligensbefriad artikel. Du känner dig träffad. Det är skillnaden mellan AFA/RF och SMR. De föregående har stöd långt upp i SSU och Ung Vänster samt Vp medan högern (till och med SD) är konsekventa med att ta avstånd från både höger och vänstervåld.

  Skaffa dig en jävla utbildning :)

  /juriststudent

  1. Hej Pelle!

   Jag identifierar mig inte med våldsvänstern. Det är därför jag skriver ett inlägg om att jag tycker att det är förkastligt och inte alls motiverat av politiska åsikter, utan är framförallt killar som gillar att slåss. Det enda rimliga sättet att bemöta vänsterextremismen är genom mer demokrati och antirasism. Jag har en utbildning, tackar som frågar.

 2. bobb · · Svara

  Besviken. Rubriken lovar ett inlägg som sen visare sig handla om till 5% machokultur. x)

  1. Ledsen att du förväntade dig mer av inlägget och att jag inte mötte upp mot dina förväntningar. Mitt syfte var inte att skriva ett inlägg om machokultur utan om att våldsvänstern är ett gäng, framförallt grabbar, som gillar att slåss och motiverar det med att det är en ”kampstrategi” och med vänsterretorik.

 3. nic · · Svara

  Faktagranskning är tydligen ingens starka sida i dessa dagar av retweets och ultrasnabbt ordbajseri.
  Kolla igenom din siffra ang hur många mord högerextrema begått igen. Gör om , gör rätt!

  1. Hej Nic!

   Menar du att det är fler eller färre? Detta är en siffra som är allmänt vedertagen. T.ex. här.

 4. […] ——————————————————- Läs även: Anna Herdy om machokultur, RF och våld. […]

 5. […] våldet” gör mig arg. Många har förklarat detta otroligt bra och välformulerat, här, här och här… angående varför programmet blev så otroligt fel. Men läs framför allt den här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: