Kommunals ordförande trampar snett

anneliI lördags var Annelie Nordström, ordförande i Kommunalarbetarförbundet, med i Ekots lördagsintervju. Det är på många sätt en bra intervju och det är ju inte så förvånande eftersom Nordström allt som oftast är väldigt vass, skrap och kvick. Hon har i egenskap av att vara ordförande för det största LO-förbundet (och kanske också det viktigaste), försökt föra upp frågor som rör arbetarkvinnor på dagordningen. Ett ämne som även jag försökt skriva om tidigare. Tillexempel här och här.

Frågan är om Annelie Nordström, eller någon annan för den delen, har lyckats så förfärligt bra. Det känns inte så. Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, skrev i sin ledare i går att: De enda som bråkar högljutt med Stefan Löfven om bristen på jämställdhets­politik nu är fackförbundet Kommunal. Det gör mig nervös, för de gapiga kvinnorna borde vara många fler.

Det är väl sant till viss del. Nordström för i lördagsintervjun fram kritik om att det inte händer något med kvinnors löner, införandet av rätt till heltid, med visstidsträsket eller med de delade turerna. Avgörande frågor för kvinnors, och framförallt arbetarkvinnors, arbetsmarknad.

I riksdagen är det två partier som i ord men också i handling jobbar i kommuner och landsting runt om i Sverige för att försöka förändra arbetsmarknaden i enlighet med de krav Kommunal ställer. Som ordförande för Sveriges största fackförbund borde det också vara naturligt att knyta tätare kontakter med de partier/rörelser/personer som kan åstadkomma förändring i rätt riktning.

Föga förvånande handlar delar av intervjun om ett framtida regeringssamarbete. Det verkar vara en fråga som alla som ens har andats luften på 68:an får svåra på. Men svaret som Annelie Nordström ger på frågan var det nog en del som lyfte på ögonbrynen för:  – Om alla kommer in är nog mitt drömscenario trots allt att vi har en blandning av socialdemokrater och miljöpartister.

Kommunalarna i Vänsterpartiet har på sin hemsida skrivit ett svar:

Det är inte så ofta MP kommer upp på fackligt aktivas önskelistor. Enligt SCB:s undersökning i november, så skulle inte kommunalarna ens rösta in Miljöpartiet i riksdagen. Ofta har det varit ett parti som hellre kompromissat än stått på arbetares sida. Under den senaste mandatperioden är det uppgörelsen med Alliansen om migrationsanställningar som ställt till oreda för fackföreningsrörelsen. En stark a-kassa är inte heller något som partiet går till val på.

Skärmavbild 2014-05-07 kl. 22.50.22I SCB:s väljarbarometer från november hade V 10,9 procent och Mp har 3,3 procent av Kommunalarnas stöd. Som om inte det var nog så kom det idag siffror från Novus om vilket som är det mest populära regeringsalternativet. I den har S+V-alternativet gått om S+MP-alternativet och fler vill alltså hellre se en röd-röd-regering än en röd-grön. Men flest är de som vill ha en regering med alla tre, S+V+MP.

Om man ska försöka analysera varifrån Nordströms tydliga markering mot V kommer, så är det troligt att det är S förtjänst att Kommunal rättar sig i LO-ledet. Snacket går och S behöver tydligare marginalisera V (för att fortsatt ha kvar mellis-väljarna). Vänsterpartiet tar hem mycket av väljarnas förtroende från S, och inget tyder på att V tappar förskräckligt mycket till F!. Det finns ett starkt stöd för jämställdhetspolitiska krav och paroller ute bland folk idag. Det är en av anledningarna till att ett missnöjesparti som F! får så mycket röster. Då spelar det ingen roll hur stor avsaknaden av kapitalismkritik är – den spelar mindre roll (för väljarna). Det är klart att Annelie Norström och de andra måste börja skrika högre och högre. För de segrar vi ännu inte vunnit – men som ska bli verklighet nu.

En kommentar

  1. […] Kommunalare som vill ha ett parti i regeringsställning som står upp för kommunalarna, bör oavsett vad Annelie Nordström säger, rösta på Vänsterpartiet. Det är en objektiv […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: