KD på avgrundens rand

Enligt Metro/Yougov-analyser av Kristdemokraternas senaste opinionsmätningar så har hälften av väljarna flytt KD sedan förra valet. Acko Ankarberg (som bör läggas till denna lista på möjliga partiledarkandidater) partisekreterare, menar att dessa siffror inte överensstämmer med KD:s egna mätningar och verkar orealistiska. Såhär skulle KD:s väljare rösta idag, enligt Metro/Yougov:

InfogramAtt KD:s väljare har nära till Sverigedemokraterna är inget nytt, även M tar många. Men även oppositionen får sin del av KD-kakan.

Det är klart att inte KD kan säga något annat än att det kommer gå bättre; att KD alltid är uträknade och alltid kommer igen. Men faktum är att en tredjedel av KD:s väljare var stödröster redan i valet 2010, och nu när även C hänger på gärdsgården är det svårt att se hur KD skulle kunna samla ihop tillräckligt med stödröster.

För att klara 4%-spärren så kanske KD borde fundera över att faktiskt böna och be. Göran Hägglund, första steget är att erkänna att man har ett problem och andra att våga be om hjälp.

 

tumblr_inline_mox3yp6GDJ1qz4rgp

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Det var märkliga slutsatser du drar. Att KD-väljare skulle ha nära till SD är tvärtemot vad du säger väldigt nytt, vilket också statsvetaren Magnus Hagevi konstaterar i Metroartikeln. Partierna har helt olika värdegrund och inställning till Sverigedemokraternas i princip enda fokusfråga invandringen. Hage köper inte uppgiften om 11,5 procent. När SCB gjorde sin mätning i november och intervjuade 5 000 personer – till skillnad från Yougov som intervjuat 400 personer – visade det sig att KD hade tappat 0,2 procentenheter till SD jämfört med förra valet. Det kan jämföras med Vänsterpartiet som hade tappat 0,1 procent.
    Det är inte heller ett faktum att en tredjedel av KD:s röster vid valet 2010 var stödröster. Det är ett antagande. KD är långt ifrån alltid uträknade. Valet 2010 var det femte bästa i partiets historia.

  2. Hej Simon, från Kristdemokraternas kansli i Stockholm. Jag förstår att du tycker att jag drar fel slutsatser. Du har helt rätt i att kommentarerna som ges i artikeln drar åt många olika håll.

    Jag tror inte heller att SD-väljare i allmänhet kommer från KD, men några av dem gör det. Det handlar om värdekonservativa väljare, som tycker att KD blivit för liberala. De kanske försvann redan 2010 iofs. Men det är inget konstigt att väljare går från ett värdekonservativt parti till ett annat. Att ca 1 procent går till V är inte heller konstigt. Det handlar om värderingar, ta hand om de fattig osv. osv. Många gemensamma värderingar bland delar av KD:s och V:s medlemmar.

    Man kan verkligen ifrågasätta Yougov och deras mätmetoder och allt som oftast brukar jag inte tycka att de är relevanta. Men när man nu brutit ner siffrorna menar jag att man kan se dem som en hint åt vart det barkar. Men inget är klart förrän den 14 september.

    Men att säga att valet 2010 var det femte bästa, kan inte kännas helt bra. Som sagt, ni är några hejare på att peppa era valarbetare och säga saker som att man fortsätter att kämpa. Det respekterar jag er verkligen för. Men det ser inte så bra ut nu. Någon måste dra bort plåstret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: