Svaret på det rasistiska våldet är inte en skrivelse om mänskliga rättigheter

ullenhagIdag rapporterar Ekot om att regeringen vill visa att man tar hoten om rasistiska hot och våld på allvar genom att kommunerna ska arbeta fram strategier mot detta. Regeringen representeras av integrationsminister Erik Ullenhag. Folkpartiets mest synliga minister och en möjlig arvtagare till partiledarskapet. Uppmaningarna till kommunerna finns i den skrivelse om mänskliga rättigheter som Erik Ullenhag presenterar inom kort.

– Vi har en stor utmaning när det gäller främlingsfientligheten. Vi behöver kunna hantera den lokalt. Allt ifrån när ett anläggningsboende för nyanlända flyktingar startar eller när det kommer rasistiska budskap på en skola behöver vi ta på mycket stort allvar, från hela samhällets sida, säger han.

Det är naturligtvis positivt att regeringen tar intryck av den diskussion som förs om det rasistiska våldet och försöker göra rätt. Idag hanterar kommunerna dessa hot på olika sätt och i olika hög utsträckning och det finns säkert skäl för samordning och ett större fokus.

Intentionen är god, men förslaget är ett slag i luften.

Det departement som man hade önskat hade varit mer inblandad i regeringens arbete mot nazistiskt våld är justitiedepartementet och deras chef, Beatrice Ask. Även Birgitta Ohlsson behöver också backa från kålsuparteorin. Vad får oss antirasister att sova bättre om natten? Kommunala strategier eller mer resurser till säkerhetspolisen som innebär ett ökat fokus på de nazistiska grupperna från rättsväsendets sida? Vårdpersonalen, som under Jimmie Åkessons (SD) Sverigeturné protesterat mot hans besök och inte velat delta, har fått utstå hot och hat. Samma är säkert att vänta för de brandmän som igår lämnade stationen med bilar och allt när Åkesson skulle valkampanja. Det är uppenbart att Ullenhag snappat upp att nazisterna samlar sig – och lika uppenbart är det att regeringen inte kan komma överens om vad samhällets svar på denna samling bör vara.

Nej, ytterligare kommun-strategier är inte nog. För att vi antirasister ska känna att våra rädsla och trygghet också tas på allvar så krävs det mer resurser och ett perspektivskifte, inte en skrivelse om mänskliga rättigheter.

 

Daniel Swedin om #brandmänmotrasism och vad det säger om SD
Debatt om protester mot SD mellan Karin Pettersson och Peter Wolodarski

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: