Det ska löna sig att arbeta

bildFör ett par veckor sedan skedde något mycket speciellt som på ett eller annat sätt kom att påverka debatten om vinster i välfärden. Mattias X Lundberg, riskkapitalist från Umeå (driver bolaget Athena Omsorg och är delägare i en rad andra vårdföretag) som bara för ett år sedan pratade om ”snuskigt bra marginaler” inom välfärdssektorn, blev vänsterpartist. I en debattartikel i Dagens Industri skriver Lundberg om sin övergång från Moderaterna till Vänsterpartiet.

”Riskkapitalist och entreprenör kommer jag att vara så länge jag lever. Det är ett sätt att leva som jag gillar. Det är fantastiskt att få göra verklighet av sina idéer och visioner. Men det kan lätt bli andefattigt om det inte finns en större mening med entreprenörskapet än självförverkligande och pengar. Den andefattigheten har jag upplevt alltför länge. Med ny insikt ser jag med sprudlande glädje fram emot att stödja ett solidariskt samhällsbyggande, där jag inte grinar surt över att göra mina skatteinbetalningar utan där jag känner tillfredsställelse över att pengarna, klokt och tryggt, fördelas till allas vår välfärd.” 

Det är ett känslosamt debattinlägg från Lundberg. Prat om att han mött kärleken i sitt liv och att det har fått honom att omvärdera vad som är viktigt här i livet. En värderingsstyrd riskkapitalist, kan det vara sant? Det var många som lyfte på ögonbrynen och någon kanske till och med antog att det var ett PR-trick från riskkapitalets sida. Men nej, han verkar ärlig och menar allvar med att vara kvar där han nu har hamnat. Lundberg vittnar själv om hur han blivit utslängd från bolagsstyrelser och med största sannolikhet så skakar detta ”branschen” om inte i grundvalarna, så i alla fall lite grann.

I samma veva som Vänsterpartiet fick en oväntad medlem så presenterade Aftonbladet och SIFO en ny mätning där så många som 58 procent tycker att det är ett ganska eller mycket bra förslag att vinstutdelning inte ska tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Detta i sig är inget nytt, vinstmotståndet har varit kompakt under en längre tid. Det har sagts förr men det tål att upprepas; Vänsterpartiets ihärdiga vilja att göra denna fråga central i samhällsdebatten, har betalat sig.

Rent organisatoriskt så visar det här på att det lönar sig att prioritera. En kort utvikning som kan tjäna som jämförelse är frågan om EMU. Vänsterpartiet och Ung Vänster organiserade studier och opinionsarbete mot ett svenskt medlemskap i EMU under en mycket lång tid innan själva folkomröstningen 2003. Göran Persson förhalade nämligen frågan om folkomröstning i flera år. Med vetskapen om att ett beslut skulle kunna komma ”vilket år som helst” så jobbade vänstern från slutet på 90-talet med att vässa argument, utbilda och opinionsbilda mot EMU. Samma sak har i alla fall Vänsterpartiet gjort i ungefär tio års tid med vinstfrågan. Våra medlemmar kan frågan, vet argumenten och har spridit den kunskapen utanför partiet. Ihärdigt arbete lönar sig.

Eric Rosén skriver klokt om att debatten om vinst i välfärden bara kan sluta på ett sätt – med att vänstern vinner. Rosén konstaterar dock att det krävs att Socialdemokraterna förändrar sin syn på vinsterna i välfärden inte bara i ord, när det passar, utan också i konkreta reformer. Att förhålla sig som en vinflöjel i vårvindar till opinionen kommer att straffa sig. S, som redan sitter i det imaginära regeringskansliet, måste tänka på att de ska vinna och behålla förtroendet, gärna i fler än en mandatperiod. Att då strunta i en högljud majoritet är farligt. LO har lagt förslag om vinstförbund som mycket liknar Vänsterpartiets. Om vi utgår från att detta också är en fråga som de kommer driva gentemot S så kommer frågan även relatera till vilka partier som kommer bilda regering.

Trots att Jonas Sjöstedt nu uppvisar en uppfriskande kaxighet i intervjuer, så tyngs vänstern av ett historiskt dåligt självförtroende. Men historien visar att det är oförtjänt. De tunga sakfrågor där vänsterns insats varit avgörande för hur reformer sett ut är många. Alltifrån utbyggd barnomsorg till sexualbrottslagstiftning och föräldraförsäkring. Besluten har visserligen fattats av regeringar där inte Vänsterpartiet ingått, men dom har tvingats ta intryck av en ihärdig opinion utanför.

Läs också detta smarta:
☞  Katrine Kielos skriver spjutvasst om Välfärdsoligarker i Aftonbladet idag

———-
Uppdaterat: 
LO ryter idag ifrån om vinsterna i alla fall – SKÖNT! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: