Vi kan inte utreda oss ur klimatkrisen

”Vi tillsätter nu Klimatfärdplan 2050, en utredning som ska ta fram en strategi för hur Sverige ska nå visionen om en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären år 2050. Det är ett viktigt steg när det gäller att ta fortsatt ansvar för klimatet.”

Citatet kommer från partiledarna för Alliansen som idag fick in en debattartikel i Sydsvenskan där de förklarade att de ska till sätta ännu en utredning. Ännu. En. Utredning.

tumblr_n0gj5gfH1F1trmkp7o1_500Åtta år av regeringens klimatarbete kan summeras i ett ord: Målsättningar. Mycket snack om målsättningar och väldigt lite verkstad. Det har flängts runt på klimatmöten där det satts ganska låga målsättningar för klimatpolitiken, det har delats ut miljöbilspremier till bilar som knappt kan kallas miljövänliga och myndigheter har pratats sönder med propåer om samordning. Mycket få av de konkreta förslag som lagts av regeringen har faktiskt förändrat Sveriges koldioxidutsläpp, i själva verket står vi svenskar för ganska stora delar av dem i världen.

Utredningen Klimatfärdplan 2050 är ett svar på att riksrevisionens i december sågade regeringens klimatpolitik – för den är inte trovärdig. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en tydlig politik för att ta ansvar för Sveriges klimatpolitk, (det sistnämnda partiet har en lite bättre sådan). I en eventuell regering är det Socialdemokraterna som måste visa sina kort. Vem är det ens som är Socialdemokraternas talesperson i dessa frågor? Efter lite googlande kommer det fram att det är Matilda Ernkrans. En doldis i svensk politik, trots att hon är ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Låt Ernkrans komma fram. Att visa på trovärdiga alternativ i klimatpolitiken är inte svårt när motståndaren är så lam. Men då måste faktiskt Socialdemokraterna försöka.

En kommentar

  1. Jöran Fagerlund · · Svara

    Briljant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: