Snus-skatt är inte lösningen på tom skattkista

snusIdag avslöjade Aftonbladet med hur mycket regeringen kommer föreslå att tobaksskatten höjs i vårbudgeten, som presenteras om några veckor. Till skillnad från vad som tidigare har ”läckt” från Moderaternas budgetförslag, så kommer man nu höja snusskatten med 22.2 procent, motsvarande 6 kronor per dosa.

Personligen så är jag för att staten ska ta ut skatt på saker som är dåligt för människor och som därigenom kostar staten pengar i form av hälso- och sjukvård. Det har slagits fast att sambandet mellan snus och cancer är svårt att se i dagsläget. Men snus kan fortfarande vara beroendeframkallande och hälsovådligt och kan leda till annat tobaksberoende där resultatet kan vara cancer.

Statens finanser är ”inte så bra” som de en gång var (på grund av att man lånat pengar till att sänka skatten för de som redan har), så Anders Borg är tvungen att göra något åt dem. Han och Moderat-regeringen föreslog att man skulle sänka studiebidraget för att få in lite pengar. Detta fick de backa ifrån på grund av stora protester. Istället kom Borg på den inte så briljanta idén att få in mer pengar i statens kassa med hjälp av några individuella skatter som slår mot konsumtionen av något som är halv-dåligt för människan – Snus.

Om man dessutom utgår från att snus, likt cigaretter, används i högre grad av arbetarklassen, så kan man dessutom se detta förslag som en moralisk skattehöjning som slår mot den redan hårt drabbade arbetarklassen i det här landet.

Principen om att beskatta saker som är dåligt och kostsamt för staten är rätt. Men då kan jag komma på många andra saker som kan beskattas före snus. Speciellt om det är den urusla ekonomiska politik som den här regeringen fört som ska bekostas med snus-skatten. Nedan följer en liten lista på annat än snus, som Anders Borg kan få in pengar till statskassan på.

– Beskatta alla bilar som inte är miljövänliga
– avgiftsbelägga bostadsbolagen som tjänar på bostadsbristen
– Män som slår kvinnor
– De som inte längre betalar förmögenhetsskatt
– De bolag som inte längre betalar bolagsskatt
– Genom en annan fastighetsskatt
– Höja krogmomsen
– Höja arbetsgivaravgifterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: