Valdebatt i #Partiprogrammet – en ny start för debatten?

debattenIdag blev det känt att Aftonbladet TV:s program Partiprogrammet kommer sända en av partiledardebatterna i valrörelsen slutskede. Det kommer vara första gången som en sådan debatt sänds på internet och dessutom produceras av en kvällstidning. Det är naturligtvis roligt och bra för Aftonbladet.

– Det är ett stycke tv-historia som skrivs, säger Jan Helin, publisher på Aftonbladet i en kommentar till Resumé.

I nörd-serien »Valdebatter vi minns« har jag gått igenom ett antal valdebatter som sänts i SVT genom åren. Det är roligt av flera anledningar. Debatterna säger mycket om tiden de är inspelade i, hur politiker och journalister beter sig mot varandra och hur stor skillnaden är mellan hur den politiska debatten såg ut då och hur den ser ut nu.

Partiprogrammet borde ta chansen att tänka helt nytt. Aftonbladets Hanna Olsson, samhällschef på Aftonbladet, påpekar i Resumé-artikeln att en av anledningarna till att man fått med sig alla partiledarna är för att Aftonbladet är den primära nyhetskällan för unga människor. Politik och samhällsdebatt säljer på ett annat sätt idag.

Jag har besökt inspelningen av Partiprogrammet en gång och tittat på ett antal program via nätet. Oftast har man en blandning av ämnen, intressanta och relevanta gäster och en god avvägning mellan stoj och allvar. Men… ”Everybody’s stupid in an election year” – således följer tre saker som skulle göra den politiska debatten i allmänhet, och partiledardebatterna i synnerhet, till en bättre och mer uppskattad institution.

1. Låt partiledarna själva debattera. Den politiska debattens vägledare har gått för långt. Sluta dadda med dem som debatterar. Ge dem tydliga ramar, men låt dem själva förfoga över sin tid. När programledaren lägger sig i för mycket så blir det en lätt debatt för politiker som inte vill så mycket. Det kommer inte märkas när politikern i fråga inte kan, för att programledaren – som är mer upptagen av att programmet ska flyta – kommer komma till en okunnig politikers undsättning med nya frågor eller genom att helt byta fokus. Det som gör duellerna mellan Palme och Fälldin intressanta – vad är det? Det är inte något som förändrats över tid, det är samma sak idag. Engagemang, glöd, smidighet i talarstolen. Det en producent bör fundera på år 2014 – hur får vi debatter och debattörer att främst innehålla dessa egenskaper?

2. Försök inte vara ”ungdomliga”. Vad är det ens? Reflektera över att alla inte sitter på Twitter och av den anledningen kanske det inte är så intressant om programmet ska verka närvarande, relevant och aktuellt. De frågorna som vi redan idag vet är de mest intressanta, är det även för ungdomar. Ungdomar är ingen egen klass i samhället, utan bryr sig minst lika mycket om äldrevård (för att de själva ska bli gamla) som utbildningsfrågor (för att de själva kanske ska ha barn). Jag menar inte att det är det Partiprogrammet gjort tidigare, men den bollen tycks alltid rulla iväg åt precis det hållet när det ropas ”UNGDOMAR!!”.

3. Bort med retorikexperterna och person-fokuset. Det är idéer och verkliga förslag på förändringar som är det centrala för väljarna. Person är definitivt inte oviktigt, men varje tillfälle då det diskuteras politik har sitt ansvar för att försöka hålla kvar diskussionen där, och inte prioritera personfrågor. Exempel: Fråga inte Annie Lööf om hur dåligt det går i valrörelsen – be henne försvara att Centerpartiet vill skrota arbetsrätten i stället? Retorikexperterna är verkligen experter på retorik – men vad spelar det för roll? Vad fyller en retorikexpert som kommenterar för någon funktion? Retorikexperterna är ju inte experter på politik, så be dem inte analysera det.

Del 3 i »Valdebatter vi minns« kommer senare i veckan. Håll utkik.

En kommentar

  1. […] Svaret på den frågan kan avgöra vilket partis berättelse som förmår mobilisera i årets val och på så sätt avgöra om en arbetares röst hamnar hos SD eller […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: