Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 4

20140328-163045.jpgJust nu pågår Kristdemokraternas kommundagar. Stämningen på tillställningen är nog inte bara party party. Men de som tror att ett parti som Kristdemokraterna lägger sig ner, rullar över på rygg och erkänner sig besegrade, tror fel.

Istället kommer man att göra sig relevant genom att plocka fler konservativa poänger. I veckan skrev Göran Hägglund en artikel i den kristna tidningen DAGEN där han beskrev Sverige som ett familjefientligt land. Existensberättigandet för ett borgerligt parti med barnperspektiv, som bryr sig om de svaga i samhället och med klassiskt konservativa värderingar borde finnas. Men opinionsmätningarna visar annorlunda.

Inte ens i en valrörelse där en del av motståndarsidan (Vänsterpartiet) också vill att den politiska debatten ska handla om värderingar kommer det fullt ut gynna Kristdemokraterna. Oavsett hur KD försöker kommunicera sina idéer så finns bilden av ett mycket värdekonservativt och i egenskap av det, omodernt parti.

Göran Hägglund ska hyllas för att han är en av få borgerliga politiker som faktiskt pratar om unga tjejers ohälsa, om självskadebeteende och om att det spelar roll för din uppväxt i vilken familj du föds. Partiet hamnar dock hopplöst efter när skulden läggs på föräldrarna och inte på samhället och dess strukturer.

Genom sin regeringssamverkan med Moderaterna har KD gynnats genom att få vara en del av ett större projekt och missgynnats av samma anledning. Att partiet har blivit mer liberalt är bra eftersom det hade varit väldigt lätt att hänfalla åt en retorik som mer liknar Sverigedemokraternas. Sådana tendenser har funnits och finns kanske fortfarande i partiet.

Göran Hägglund har varit partiledare sedan 2004, det är snart 10 år. Partiets Gandalf, Alf Svensson, ledde partiet under 31 år (!!). Lite oavsett om KD åker ur riksdagen eller inte så börjar det bli dags att byta till en ny stark partiledare. Det är i valet av ledare som partiets framtida ideologiska inriktning också kommer synas. I och med bildandet av Kristna Värdepartiet, ett parti som är betydligt mer konservativt än KD i frågan om abort, HBT-personers rättigheter och familjepolitiken i stort, finns risken att man väljer att gå i den riktningen.

Några tänkbara kandidater:

Maria Larsson, född 1956 i Gnosjö. Barn- och äldreminister sedan 2006 och 1:e vice ordförande i partiet. Har suttit i riksdagen sedan 1998 och är utbildad lärare. Har erfarenheten och kunskaperna för att vara partiledare, och det pratades också om att det var hon som skulle efterträda Alf Svensson, men hon avböjde då. Det som ligger henne i fatet är att hon har suttit i ledningen i partiet under den tid som KD tappat massor av väljarstöd och kan därmed vara märkt och därmed inte aktuell av det kommande valnederlaget.

Caroline Szyber, född 1981 i Stockholm. Riksdagsledamot, ersätter Göran Hägglunds plats, sedan 2010 och jobbade tidigare som politisk sekreterare i riksdagen. Utbildad jurist och statsvetare som nu sitter som ordinarie ledamot i justitieutskottet och som ersättare i KU. Lanserade idag ett förslag om att interner på fängelser ska betala hyra.

Ebba Busch Thor, född 1987 i Uppsala. Kommunalråd i majoritet i Uppsala på heltid sedan 2010. Sannolikheten för att Busch inte blir partiledare är att hon inte sitter i riksdagen. Hon var tidigare vice ordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet under tiden som Charlie Weimers var ordförande. Charlie Weimers tillhör den yttersta högern i partiet. Kanske inte är ordförandematerial nu, men är definitivt på tillväxt för det. Skriver vasst och i ärlighetens namn rätt knasiga saker, men det är ju ändå något.

Bubblare:
Emma Henriksson, nuvarande gruppledare i riksdagen. Född 1977 och från Huddinge. Är en doldis, det talar emot henne. Lars Adaktusson kanske också kan va någon man sätter sina pengar på, men mest för att det är så otroligt.

Tidigare i denna serie:
Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 1
om Moderaterna
Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 2 om Folkpartiet
Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 3 om Centerpartiet

2 kommentarer

  1. arskon · · Svara

    Fem spänn på att nästa KD-ledare är Acko Ankarberg.

  2. […] opinionsmätningar så har hälften av väljarna flytt KD sedan förra valet. Acko Ankarberg (som bör läggas till denna lista på möjliga partiledarkandidater) partisekreterare, menar att dessa siffror inte överensstämmer med KD:s egna mätningar och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: