Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 1

moderaterna_del1Ingen kan vara hundra procent säker på att det vi just nu bevittnar är den borgerliga Alliansens undergång. But it sure looks like it. Skolhaveriet, knäckebröd-historien och riksrevisionens hårda kritik av försämringarna i A-kassan – allt hamnar på Alliansens minuskonto. Efter Sören Holmberg-traumat så är det få som vågar säga att Alliansen är rökt, men det osar verkligen om dem.

Allt detta får en politisk nörd som en själv att börja fundera på framtiden för de borgerliga partierna. Jag var inte ensam visade det sig. Idag twittrade Emil Högberg, S-märkt oppositionsråd i Huddinge följande: ”Om M väljer Billström och FP Ohlsson eller Ullenhag efter valförlusten kan det bli spänstigt inom borgerligheten”.

Om vi den 14 september blir av med Alliansregeringen så kommer efterspelet bli ganska intressant, precis som Högberg säger. Därför börjar vi nu den lilla bloggomgången – gissa vilka fyra partiledare de borgerliga partierna kommer få under 2015. Först ut gissar vi vem som ska ta över Moderaterna.

Tobias Billström, född 1973 i Malmö, nuvarande migrationsminister och riksdagsledamot sedan 2002. Har med järnhand styrt integrationspolitiken åt ett håll som har ökat arbetskraftsinvandringen istället för asyl- och anhöriginvandringen. Billström var den minister som inte behövde avgå trots att han inte betalat TV-avgiften och som absolut inte kommenterar tredjepartsuppgifter.

Anna Kinberg Batra, född 1970 i Skärholmen, nuvarande gruppledare i riksdagen och riksdagsledamot av egen kraft sedan 2006 (ersättare under 2000 och permanent ersättare under 2001-2002, men katastrofvalet 2002 gjorde att hon inte kom in igen). Ett yttrande hon har fått äta upp är det om att stockholmare är smartare än lantisar. Likt många andra moderater så har hon jobbat på Prime PR. Hon har också pekats ut som Reinfeldts efterträdare.

Det finns säkert fler moderater som kan vara aktuella för posten. Gunilla Carlsson? Hon har dock lämnat både statsrådspost och riksdagsplats under 2013. Hon är fortfarande förste vice ordförande i partistyrelsen. Anders Borg kommer vara nersolkad av valförlusten i lika hög grad som Reinfeldt, så för honom blir det svårt. Catharina Elmsäter-Svärd har tyvärr inte varit ett så framgångsrikt statsråd. Efter ett valnederlag är det kanske inte så många av de ny-gamla moderaterna som kan vara aktuella. Men redan innan kan vi väl enas om att Kent Persson är ute ur leken?

I morgon: vilken väg ska Folkpartiet ta? Ohlsson & Persson, Ullenhag eller Metso?

3 kommentarer

  1. […] I morgon: Frågan är inte OM Anna-Karin Hatt tar över Centerpartiet, frågan är när? I går: Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 1 […]

  2. […] i denna serie: ☞ Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 1 om Moderaterna ☞ Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 2 om […]

  3. […] i denna serie: ☞ Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 1 om Moderaterna ☞ Borgerlighetens partiledare 2015 – Del 2 om Folkpartiet ☞ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: