Knäckebröd och betyg är högerns fokus

knäckebrödUnder förra veckan briserade, det vi kommer att kalla, knäckebröd-skandalen. Uppdrag Gransknings Janne Josefsson intervjuar ägaren av Hälsans Förskola, Folkpartisten Bijan Fahimi, som under förra året gjorde en vinst på drygt 11 miljoner. Bijan Fahimi sitter i styrelsen för Svenskt Näringsliv och Almegas tjänsteföretag och är dessutom grundare och huvudägare av Veritas AB, en PR-byrå som anlitas av Stockholms stad. Veritas har gjort stora pengar på att hjälpa Stockholms stad att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Detta är makten och verkligheten bakom privatiseringarna.

I Godmorgon Världens panel i går slog Karin Petterson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, fast att vinstfrågan är en moralisk fråga. Carl Rudbeck, krönikör på Sydsvenskan, tyckte till om att det för vanligt folk inte handlar om vinsten, utan om kvalitén. Att högern fattat att det finns sprängstoff i den moralism som förkastar vinster i välfärden är uppenbart. Att de inte väljer att bemöta det med en diskussion om vinst OCH kvalité är för mig ofattbart.

Deras enda svar verkar vara att prata ännu mer om att formen. Idag skriver de fyra Moderaterna, nej just det, Alliansens partiledare på DN Debatt om att de vill ha betyg från årskurs fyra. Att högerns skolpolitik går ut på att prioritera dokumentation av undervisning – betyg, omdömen med mera – istället för den faktiska undervisningen, det har varit tydligt länge. De försöker också att lösa skolan problem med olika sorters individuella bonusar. Det är inte ofta man får höra Jan Björklund prata om lärarnas villkor, elevernas betygsångest eller undervisningens faktiska innehåll.

För att skoldebatten ska bli intressant, så måste vi faktiskt börja prata hur vi ska få fler lärare och mer personal i skolan. De partier som aspirerar på regeringsmakten måste börja fundera på fler saker än vinststopp, närhetsprinciper och betyg. Hur får vi i realiteten mer personal i skolan när det är så få som går lärarutbildningen? Svaret skulle kunna vara elevassistenter och mer administrativ personal som i sin tur leder till att lärarna kan fokusera  mer på undervisning och mindre på att administrera den.

Högern fokuserar nu på knäckebröd och betyg. Vänsterns fokus måste i stället ligga på pedagogiskt innehåll och mer personal i skolan.

Läs också:
☞ Linnea Swedmark om att alliansen är sin egen fiende
 Eric Rosén på Politism.se om att Björklund som vanligt struntar i vad forskningen säger
 Jonna Sima intervjuar Andreas Fejes, professor i pedagogik, om betyg från 4:an

2 kommentarer

  1. […] nu bevittnar är den borgerliga Alliansens undergång. But it sure looks like it. Skolhaveriet, knäckebröd-historien och riksrevisionens hårda kritik av försämringarna i A-kassan – allt hamnar på Alliansens […]

  2. […] Media: DN1, 2, 3, 4, Annarkia, Röda Malmö, Bergmark, Arena, Herdy, SVD, Läs även andra bloggares åsikter om Lärande, Skola, Vinstintressen, Nedskärningar, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: