Valdebatter vi minns – DEL 2

val1982Äntligen fredagkväll! Den antar jag att ni alla, liksom jag, fyller med att titta på gamla valdebatter på världens bästa You Tube-kanal. Jasså, inte det? Då kommer här en liten guide till en rolig debatt mellan två retoriska gubbar som det fortfarande går att lära av.

I den andra delen av Valdebatter vi minns så tar vi oss an det klassiska Duellen-formatet. Det innebär att statsministern som för närvarande sitter möter den som uppfattas som oppositionsledaren. Vid valet 1982 var detta statsminister Torbjörn Fälldin (C) och oppositionsledare Olof Palme (S). Duellen sändes i SVT den 1 september och spelades in på en företagarmässa i Kalmar, vad det verkar.

Duell mellan de två största riksdagspartierna är alltså inte något nytt påfund utan har skett sedan valet 1976. Man skulle dock kunna hävda att de var helt annorlunda då. 15 minuters inledningar. Debatter som får ta tid, där de som debatterar får tala till punkt. Mer sånt i valdebatten 2014.

Förmågan att kunna hämta hem många retoriska poänger och smasha i diverse frågor har både Fälldin och Palme. Olof Palme, som tillträdde som statsminister efter Tage Erlander 1969, hade förlorat två val inför valet 1982. År 1976 och 1979. Fälldin å sin sida, som varit statsminister mellan åren 1976–1978 och 1979–1982, hade regeringskriser uppbådade av stora skillnader i energipolitiken i ryggen. Centern var vid tidpunkten för omröstningen om kärnkraften, emot. Efter folkomröstningen skulle man ändå regera med Folkpartiet och Moderata Samlingspartiet som mycket tydligt var för en fortsatt utbyggnad.

Några viktiga förutsättningar:
Förutsättningarna för att Fälldin skulle vinna valet var utomordentligt dåliga. Palme hade varit i opposition sedan 1976. Att säga att Palme is on fire inför denna debatt är en underdrift. Efter folkomröstningen om kärnkraften var avklarad låg Socialdemokraternas opinionsiffror stadigt över 48 procent i mätningarna.

Att vara opposition till ett parti som presenterade ett underskott på 82,6 miljarder kronor i underskott, som nästan införde två karensdagar och ville sänka sjukersättningen till 87 procent (OBS! Fattar ni 87 procent?! Som bäst får du idag ut 64 procent). Det är klart det gick bra för Palme och Socialdemokraterna.

Den enda moteld som oppositionen egentligen hade att ta på var löntagarfonderna. Sedan LO kommit med förslaget om löntagarfonder, som innebar att sakta men säkert socialisera företagens ekonomi, hade en stor diskussion pågått inom arbetarrörelsen. Palme, som varit skeptisk initialt, hade diskuterat frågan med LO och det socialdemokratiska partiet under många år. 1982 var löntagarfond-förslaget som låg på bordet ett urvattnat förslag som flyttade tyngdpunkten från ägande och makt  till kollektiv kapitalbildning. Oavsett vad, så kallade de borgerliga partierna löntagarfonderna för socialism.

Titta och njut framförallt av:
1 min: Palmes inledning
15 min: Fälldins inledning – inleder med utrikespolitik of course
49 min: Fälldin försvarar två karensdagar och ställer det mot äldrevård och annan välfärd
1 h 30 min: Palme beskriver vad Centerpartiet har blivit
1 h 38 min: Palme om Fälldin och det traditionella utrikespolitiska delen – OBS! Massapplåderna.

2 kommentarer

  1. matseinarsson · · Svara

    Vissa saker var bättre förr. Inte frisyrerna. Inte herrmodet. Inte synen på jämställdhet. Men ledande politikers retoriska begåvning. Man kommer ju ihåg Palmes briljans, men jag hade glömt att Fälldin faktiskt kunde ge honom en match.

  2. […] nörd-serien »Valdebatter vi minns« har jag gått igenom ett antal valdebatter som sänts i SVT genom åren. Det är roligt av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: