Alby är inte till salu

aäits2012 och 2013 var viktiga år i den politiska debatten. Vi kommer se tillbaka på de åren och minnas diskussionerna som vände åt vänster, istället för tvärtom. Det var då opinionen förändrades och protesterna blev fler. De nya folkrörelserna (som jag skrev om häromdagen) växte fram och diskussionen om orten blev en annan och fördes till viss del av dem som tidigare inte hörts.

Projektet Botkyrkas röster är ett nygammalt nyhets- och skrivprojekt för och av ungdomar i Botkyrka. Bra och intressant sida som alla bör ha koll på för att hitta andra berättelser och bilder av orten. Abraham Gülenay har i veckan publicerats en intressant artikel där en av frontfigurerna i Alby är inte till salu, Emma Dominguez får ställa frågor till riskkapitalisten som numer äger lägenheterna på Albyberget, Mikael Ahlström.

Det är en intressant artikel. Både för att formen för artikeln är kul och för att Ahlström och Dominguez ställer mycket intressanta frågor till varandra. Det mest häpnadsväckande är detta:

Emma: ”Hur har bolaget planerat att finansiera alla nödvändiga stambyten utan att kraftigt höja hyrorna. Vilka entreprenörer har ni tänkt ska sköta dessa renoveringar?”

– Först och främst så är vår bedömning att det inte blir så många stambyten de första åren, enligt experter och Botkyrkabyggen så är fastigheterna fortfarande i okej skick. Det stora lyftet blir om fem-tio år.

Trots att argumentationen för försäljningen var att det var bråttom att sälja, att det var kris och panik med att renovera så kommer nu andra uppgifter. Nooshi Dadgostar, riksdagskandidat för Vänsterpartiet och den som representerade V i Botkyrkabyggens styrelse beskriver hur knäppt just det är i artikeln som fått namnet Det är vi som bestämmer.

”En sak är viktig. När Botkyrka kommun talar om dialog och medborgarinflytande måste det vara på riktigt. Det måste betyda att politikerna faktiskt har för avsikt att lyssna och omvärdera. För några veckor sedan protesterade tusentals studenter mot regeringens förslag att sänka studiebidraget. Det slutade med att de tog tillbaka sitt förslag och hittade andra sätt att finansiera sin budget. Det visar att det inte finns några måsten och tvångströjor i politiken. I höst är det dags för val igen till landsting, kommun och riksdag. Då är det viktigt att vi tar ställning. Det är våra röster och åsikter som räknas. Det är vi som bestämmer.”

Diskussionen måste fortsätta trots att Albyberget är sålt. Det ska vara svårt att sälja fler lägenheter, såväl i Botkyrka som i resten av landet. Ingen får glömma sveket.

Här kan man läsa mer om Alby är inte till salu:
Podcasten Vreden

En kommentar

  1. anne busck · · Svara

    Nu när M vill sälja ytterligare drygt 1000 lägenheter gäller det att vara på alerten !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: