Argumentationen går isär om skolpolitiken

reinisbjörkisI går var det på dagen sex månader kvar till riksdagsvalet 2014. I SVT:s Agenda drabbade Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven samman. Förvånande var att Mats Knutson förhöll sig ovanligt passiv i diskussionen. Det var som att han inte lyckades (eller vågade) bryta av och styra den mer. Det behöver inte bara vara dåligt. Knutsson gör sig bättre när han får agera schack-klocka än när han styr debatten, ofta mot oväsentliga frågor. Det ställer högre krav på politikerna då de inte enbart kan hugga på lättfångade beten. Men när Knutsson är ängslig blir han bara irriterande.

Debatten, som abrupt tog slut efter 20 minuter, var en uppvisning i triangulering och siffertrixande från Reinfeldts sida. Löfven försökte påvisa resultatet av åtta år med moderatregeringens politik och lyckades få in några poänger. Dock gick han in i Reinfeldts fälla och började mäta siffror, istället för att ytterligare pressa honom om verkligheten.

Det som var mest anmärkningsvärt var den delen av debatten som handlade om skolpolitiken. Reinfeldt, som under veckan har gjort kovändningar i nästan varje skolpolitisk fråga, gjorde en mycket stor poäng av att Socialdemokraterna och Moderaterna i grunden stod för samma inriktning av skolpolitiken. ”Vi behöver ju inte stå här och låtsas att vi inte är överrens när vi är väldigt nära varandra. Svenska folket tycker alltså om när politiska ledare ligger ganska nära varandra” sa Reinfeldt, övertygad om att detta skulle få honom att framstå som ansvarsfull och trovärdig.

Några timmar innan Agenda hann jag äntligen titta på Jan Björklunds tal på Folkpartiets riksmöte som ägde rum under förra helgen. Att Björklund är en skicklig talare och debattör, det är sant. Han har bra tajming och ska inte underskattas. Talet är välskrivet och betonar de politiskt liberala frågorna till stor del. Tittar man på talet Björklund höll vid samma typ av händelse för fyra år sedan, så är fokus ett annat. Tillexempel inleds hela det talet med att försvara Lars Vilks. En annan (ganska nära) tid och ett delvis annat politiskt klimat. Ett tecken på att vi gått ett pyttesteg (det är också ett steg) i rätt riktning.

2014 års Björklund pratar om att kvinnor måste få skydd från sina misshandlande män och om hur samhället måste sluta diskriminera rörelsehindrade. Han pratar om att Ukraina ska infogas i det europeiska samarbetet och naturligtvis pratar han om skolan. För att göra det enkelt kan du nedan hitta ett klipp med skol- och utbildningspolitik-delen från Björklunds tal på riksmötet.

I Björklunds tal till sina egna är jargongen mot socialdemokratin en helt annan än Reinfeldts. Han påpekar att S fram till 1960-talet har samma grundsyn i skolpolitiken som Folkpartiet. Men att det på 70-talet hände något. Socialdemokratin och skolpolitiken radikaliserades och man tog bort ”de viktiga incitamenten till förkovran” som väl är en omskrivning för betyg, kan en tänka.

Lite skämtsamt citerar Björklund Olof Palmes betygsutredning från 1973. Betygsutredningen syftade till att avskaffa betygen, menar Björklund, men man lyckades inte helt och hållet. Därefter följer en lång lista på reformer som alliansregeringen drivit igenom och vilka av dem som S har röstat nej till. Det blir en lång rad av nej på västgötska.

”Pressade i debatten säger dom att de nu accepterar reformerna. Det är den politiska hållning som kallas konvervatism. Man säger nej till allt nytt. När det väl är infört säger man ja. Att försvara det bestående, det är konservatismens natur. Men att skapa det nya, det överlåter de till oss andra.” Ja, det är sant. Björklund, denna utbildningsminister som vill gå tillbaka till en utbildningssyn från 60-talet, målar ut Socialdemokraterna som konservativa.

Kan strategin vara att attackera S från två olika håll? Att måla ut dem som extremister från utbildningsministern, så kan han plocka de riktiga högerrösterna, de verkligt konservativa. Då blir spelrummet fritt för triangelkungen, Sveriges statsminister, att ta hem, ja vilka röster då? 

Nej, strategin och argumentationen går inte ihop – men sen är det heller inte jag som är målgruppen.

—–
Uppdatering: Nu kanske hela den här texten föll. För nu går Björklund ut och säger samma sak som Reinfeldt. Dom trollar med oss.
—–

Läs också detta smarta:
☞ Stefan Lindborg om Agenda-debatten
☞ Ulrika Kärnborg på Dagens Arena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: