Vi är fler än dem

Manifestation på Medis i Stockholm. Foto: Ung Vänster

Manifestation på Medis i Stockholm. Foto: Ung Vänster

Vi är fler än dem – det har visats under helgen. I Stockholms samlades ett par tusen på Medborgarplatsen. I Malmö rapporteras det om ca 10 000 personer som deltog i demonstrationståget som var ca 45 minuter långt.

Det räcker inte för att allt ska bli bra. Nazisterna försvinner inte – historien visar att de snarare radikaliseras, men sen faller tillbaka. Det är tydligt att högern blir mer höger och vänstervågen radikaliserar människor som vill organisera sig. Nabila Abdul Fattah Rybak skrev igår om detta på Facebook och jag tror att det kommer en ledare på ämnet i ETC i veckan. Nabila skriver:

Fler. Det har vi ju alltid vart. Men vad fan tjänar det till då ifall vi inte är organiserade? Vad tjänar det till när vi verkar vara bättre på att basha varandra än nazisterna? Vad tjänar det till när vi bara vill stoppa att nazister rör sig i det offentliga men skiter fullständigt i alla som hjälper till att normalisera deras handlingar och åsikter? Ska vi nöja oss med all denna rasism runtomkring oss bara för att vi stått och frusit på ett torg EN dag? Klappat händer i EN dag? Skrikit ”KROSSA RASISMEN” i EN dag?

Vi måste enas, samla krafterna mot rasism och nazism och kompromissa med varandra i insamlingen av den kraften. Alla tycker inte lika om allt, men huvudfienden är någon annan än de delar av vänstern där en själv inte ingår. I helgen blev det känt att Ung Vänsters personal i Storstockholm blev hotade av tre män från AFA på grund av uppenbara samarbetsproblem. Det är tragiskt och hemskt att killarna inom vänstern använder sig av sexistisk skrämseltaktik mot vänstern. Det finns ingen som helst anledning för mig att inte lite på vad tjejerna säger.

Att synliggöra och identifiera sexism, även när den kommer från vänstern själv, är viktigt och ett led i att inte normalisera ett sånt beteende. Men givetvis kunde man önska sig att konflikten inte hade tagit dessa proportioner. Mig veterligen var det bestämt att AFA skulle delta på demonstrationen på Medborgarplatsen i lördags.

Vänstern i bred mening måste hantera att den antirasistiska kampen måste uppbåda makt och inflytade genom att våra kroppar står nära tillsammans. I den samlingen måste vi vara fler än nazisterna, och det är precis som Nabila skriver, inte så svårt. Vi måste vara många fler, mycket oftare. Det politiska samtalet måste bli ett annat. Det ska vara omöjligt att ha ett debattprogram på SVT som diskuterar om gästerna är för eller mot nazism. Ängsligheten måste stoppas.

Låt oss glädjas över att vi är fler än dom – många många fler – och det är grundläggande i kampen mot nazism och rasism. Men låt oss inte stanna där.

<3 Malmö Foto: Alexandra Kronqvist

<3 Malmö Foto: Alexandra Kronqvist

Läs också detta smarta:
Anny Berglin på SVT Debatt
Lena Sundström i DN
☞ Andreas Gustavssons ledare i ETC

En kommentar

  1. […] är naturligtvis positivt att regeringen tar intryck av den diskussion som förs om det rasistiska våldet och försöker göra rätt. Idag hanterar kommunerna dessa hot på olika […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: