Taktik eller halmstrå?

björklund_konvI går kväll fick jag ett sms av en vän till mig som inte är politiskt aktiv men som hade sett på Nyheterna. Det stod efter en lång harrang om att Alliansen, efter att ha rivit ner allt, helt plötsligt vill rätta till det som de själva orsakat. Om det finns någon rättvisa häri världen så borde inte Alliansen få några röster i valet. SMS:et avslutades med: ”Finns nog ingen som retar mig mer än Jan Björklund alltså.”

Det vi har bevittnat under de senaste dagarna är en regering i politisk kris. Reinfeldt, Borg och till viss mån doldisen Tobé har uppenbarligen lyckats med att få med sig Björklund. De gör nu allt för att dölja sin desperation. Eller?

Varför skulle annars ”lågstadielyftet”, läxhjälp för alla och förslag om mindre klasser komma nu för? Är det taktik eller panik när Moderaterna ställer in sänkningen av studiemedlet? Att framstå som lyhörda kan ju vara bra (LEX Göran Persson, 2006) annars förlorar man. Björklund presenterade som grädde på moset i morse förslag om att tillföra 9000 nya platser på en lärarutbildning med redan lågt söktryck. Här får Björklund bra frågor i Ekot om logiken i detta.

Trots att Moderaterna för ett par veckor sedan sa att det inte fanns några skillnader mellan deras och Socialdemokraterna skolpolitik, så fanns det visst det – och dem har man nu raderat. Alltså, inga politiska skillnader i sak. Det som är förvirrande är att hela Björklunds argumentationslinje om flumskolan (som förövrigt myntades av Carl Bildt redan i valdebatten 1998) går på tvärs med Moderaternas trianguleringslinje. Det går inte ihop att man i retoriken tydligt visar att det inte finns några skillnader och i nästa andetag skyller på den socialdemokratiska skolpolitiken för hur skolan fungerar idag.

Förhoppningsvis kommer väljarna att se igenom denna panikartade fars, för det är väl vad det är? Den taktik som inte går längre än att lägga sig så nära sin motståndare som möjligt, har inte så mycket utrymme. Ju mer regeringen svänger fram och tillbaka, desto mindre vet (i alla fall en del av) väljarna vad som är den ”riktiga” avsikten med olika utspel.

Förhoppningsvis finns det ett parti som kan tjäna på detta – Vänsterpartiet. Här finns det fortfarande skillnader. Men precis som Jonas Wikström skriver i Flamman så bygger det på att det finns mer än vinstkritik att ta av. Att säga att Moderaterna tagit våra förslag men glömt att ta bort vinsterna, det håller tunt när kritiken av moderaternas förslag är att pengarna ändå inte räcker (som i fallet med ”lågstadielyftet”). Den klasspolitiskt tveksamma reformen om att ta bort högskolebehörigheten är något som V borde gå hårdare åt, betyg i så låga åldrar som möjligt, en annan.

Om det här är början på valrörelsen – då bävar jag inför augusti. Att skillnaderna mellan de stora politiska partierna kan vara borta efter sommaren, är något som oppositionen och opinionsbildare  runt om i vänstern måste motverka. Att tydliggöra skillnaden mellan de som vill återupprätta Sverige som kunskapsnation och de som vill fortsätta dela på de som har förutsättningar att lyckas och de som inte har det. De som vill sätta bedömning och ordningsregler framför att eleverna faktiskt lära sig något. Och att redovisa den skillnaden, det är numera en lite svårare uppgift.

Jag tror att det är många, som likt min kompis, retar ihjäl sig på Björklund och Co.

Jonna Sima på Dagens Arena
☞ Eric Sundström på Dagens Arena

2 kommentarer

  1. […] att det vi just nu bevittnar är den borgerliga Alliansens undergång. But it sure looks like it. Skolhaveriet, knäckebröd-historien och riksrevisionens hårda kritik av försämringarna i A-kassan – […]

  2. […] Moderat-regeringen föreslog att man skulle sänka studiebidraget för att få in lite pengar. Detta fick de backa ifrån på grund av stora protester. Istället kom Borg på den inte så briljanta idén att få in mer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: