Valdebatter vi minns – DEL 1

valdebatt1998Nu blir det nörd-blogg. Såhär under supervalåret så skadar det inte att att titta tillbaka på tidigare valrörelser. Att röra sig tillbaka till en helt annan politisk kontext och lyssna till vad som sades i debatten då. Jag har redan på olika sätt hänvisat till olika debatter här på bloggen. Mona Sahlins inledningsanförande i valdebatten 1991 och en partiledarutfrågning av Lars Werner i valet 1982.

I den första delen av Valdebatter vi minns så tar vi oss an valdebatten 1998. Personligen gick jag på högstadiet, hade skickat in min första ”symplapp” till Ung Vänster och avgudade, precis som idag, Gudrun Schyman och det enda jag minns av skolvalet på Gröndalsskolan var att Kalle Anka-partiet fick väldigt många röster.

Valdebatten 1998 tar plats i riksdagens andrakammarsal. Det finns ingen publik och tidtagningen på inläggen är minutiös, trots att det blir lite kaos i slutet när Göran Persson pratat upp all sin tid och inte kan replikera på det som sägs. Claes Elfsberg är rak, tydlig och håller koll på dem. Formen för en valdebatt utan en person som själv lägger sig i debatten, LEX Mats Knutsson, ställer höga krav på politikerna. Det är partiledarna själva som driver frågorna framåt, som ställer varandra till till svars och på riktigt debatterar. För debatten i sig, tittaren och även för partiledarna själva, verkar detta vara en form där det är möjligt att få ut så mycket som möjligt, på ett så ärligt sätt som möjligt.

1994 förlorade Regeringen Carl Bildt stort. Ingvar Carlsson bildade en enpartiregering, efter att ha fått 45,25 % (!) av väljarnas stöd. Inför valen 1998 så har det hänt en hel del. Göran Persson har gjort entré som partiledare för Socialdemokraterna (1996), Lars Leijonborg (som i sin debatten sin vana trogen pratar om Perssons dästa självgodhet) valdes till partiledare för Folkpartiet (1997) och Lennart ”Det-här-är-Lennart” Daléus hade bara några månader innan valet blivit partiledare för Centerpartiet.

Några viktiga förutsättningar:
Efter nästan en hel mandatperiod av fortsatt stålbad i ekonomin beslutade Socialdemokraternas partikongress 1997 att återinföra flerbarnstillägg och höja barnbidraget och när valprogrammet kom så föreslog man maxtaxa i barnomsorgen och höjda barnbidrag. 10 000 människor (och de borgerliga partierna) demonstrerade i maj 1998 för sänkt fastighetsskatt. Några dagar senare meddelade S och C att de hade gjort upp om en ny fastighetsskatt. Dagen innan valet 1998 avslöjade DN att Gudrun Schyman, då partiledare för Vänsterpartiet, att hon betalat svart städhjälp.

Det blev ett höjdarval för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, som fick nästan 12 % av väljarstödet var. Moderaterna fick ytterligare 2 mandat och övriga partier backade. Sverigedemokraterna ställde upp i detta val, och fick 0,37% av rösterna.

Titta och njut framförallt av:
1. Göran Perssons inledning. Ja, han pratar om klassamhället. (ca 11.30 minuter in i klippet)
2. Birger Schlaug (i någonslags plysch-kavaj) i direkt fråga till Carl Bildt om välfärden. Retoriskt geni, den där Bildt. ”Ja, Birger Schlaug, det där var väl lite enkelt att tro att jag är en idiot.” (ca 3 minuter in i klippet)
3. Gudrun Schyman, läxar upp Lennart Daléus om statsskulden. Legendary! (ca 23 minuter in i klippet)

2 kommentarer

  1. […] hela Björklunds argumentationslinje om flumskolan (som förövrigt myntades av Carl Bildt redan i valdebatten 1998) går på tvärs med Moderaternas trianguleringslinje. Det går inte ihop att man i retoriken […]

  2. […] nörd-serien »Valdebatter vi minns« har jag gått igenom ett antal valdebatter som sänts i SVT genom åren. Det är roligt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: