Sörj och organisera!

sörjorganiseraIbland känns det tungt att gå upp. När hoten ökar, trollen trollar och känslan av att det finns så mycket hat överallt, liksom tar över. De stunderna finns och tyvärr har de blivit fler med åren.

Att borgerligheten är dålig på att förstå vad som händer, och vad de i viss mån bidrar till, är svårt att greppa. Att längta lite drömskt tillbaka till 1991 när dåtidens liberala politiker Bengt Westerberg i protest lämnade valvakans TV-studio på grund av rasistiskt parti i soffan.

Att jämföra med 2013, när riksdagens talman lämnar riksdagen på grund av att antirasist ska få pris och SvD:s ledarsida är på vippen att öppna upp för SD i regeringen för att rädda kvar Alliansen.

Då känns det här samhället oöverkomligt.

Det finns en tid och utrymme för sorg. Vi får gråta på varandras axlar och samtidigt hämta styrka i kroppar som står tätt tillsammans.

Den 8:e mars 2014 samlade historiskt sett mycket folk. Både i Göteborg och i Stockholm var feministerna många fler än på länge. Det pågår en mobilisering av feminister och antirasister över hela det här landet. Det finns tid för sorg och ilska – vrede – men ur det måste viljan att organisera sig komma. Om organiseringen består i av en delning av en feministisk artikel på Facebook, att man tar sig iväg till Kärrtorp eller att man trots att man inte riktigt är bekväm i det går i väg till sitt första möte med ett parti – det låter jag vara osagt. Men gör det bara – gör det!

När allt känns svårt och vi sörjer så måste vi påminna varandra om att när vi är många, så är vi så många fler än de någonsin kommer att bli.

Ung Vänster Malmö, som på dagen innan nazistattacken var med och arrangerade ett av de största 8:e mars-tågen på många år (2013: 800 personer 2014: 1800 personer) påminner oss om det i den här videon. Titta och njut. Musiken står den underbara DJ- och producentduon ANAYE för.

 

Andra som skrivit:
Anne-Li Lehnberg i Flamman
Foujan Rouzbeh på Facebook i en status den 10 mars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: