Demokratiministerns tunnelseende

birgittaohlsson_redigeradShowan ligger fortfarande på sjukhus. Från människor över hela Sverige och världen och från många av Europas fotbollsklubbar skickas det nu solidaritetshälsningar till honom. Hoppas att han snart vaknar till liv och blir helt återställd. #kämpashowan

Diskussionen efter nazistdådet i Malmö har varit intensiv. Många bra skribenter har skrivit och krävt samma sak. Det är dags för regeringen / demokratiminister Birgitta Ohlsson / statsministern att ta det nazistiska hotet på allvar och regeringen måste göra något. Det är det nazistiska våldet som har dödat 14 personer under de senaste 10 åren och det är det som utgör det största hotet just nu. Säpo måste göra något.

I morse blev Birgitta Ohlsson intervjuad av P1 Morgon (ca 5 minuter in i klippet). Ohlsson var upprörd över vad som hänt och blev ”lika illa berörd” när hon kom tillbaka till Stockholm igår och fick veta att det satt hakkors på Vasa Real på morgonen när elever kom till skolan. (Liberala ungdomsförbundet gjorde i går kväll en mycket fin manifestation mot just det.) Hon slår fast att det här inte är några pojkstreck. Över Europa så ligger enligt Ohlsson olika nyanser av brunt och den högerextrema rörelsen har blivit mer välorganiserad.

Så långt, helt okej.

Det är när hon får frågan om det inte är farligt att bunta ihop högerextrema, med autonoma och islamistisk våldsbejakande extremism som det börjar gå utför. Hon börjar jämföra alla tre delarna och att man måste se likheterna. Det gemensamma är våldet och att man måste se att våldet är oacceptabelt. Hon menar att hon skulle svika de statstjänstemän på migrationsverket och företagare som har blivit hotade av autonoma grupper om hon inte pratade om det vänsterextrema våldet. Hon påminner oss också om att det åker ner islamister från Sverige till Syrien och att det är en viktig fråga att hålla koll på.

Återigen syns det att taktiken är att klumpa ihop kålsuparna och måla ut liberalerna som det enda härliga gosiga alternativet. Reinfeldt gjorde i går kväll exakt samma sak.

– Det är nu viktigt att de som har utövat våld ställs till svars. Vi måste markera tydligt mot alla som använder eller förespråkar hot, våld och hat som grund för politisk påverkan, skriver Fredrik Reinfeldt.

Till och med för andra liberaler, kan detta verka vara en konstig strategi. Det är klart att våld är fel, och svaret på våld är alltid demokrati och samhällets gemenskap. Men om Birgitta Ohlsson helt och håller fallerar i att se orsakerna till våldsupptrappningen från nazisternas sida och dessutom inte gör någonting åt den, så har vi ett stort problem.

Ohlsson öppnar upp för att man ska få till en nationell samordnare och hon mumlar också om att samla gruppledarna i riksdagen att prata om högerextremismen i Europa. Fine, men det räcker inte. Det som krävs är ett tydligt direktiv till Säpo, så att vi kan vara trygga med att de har koll på nazisterna. Beatrice Ask, var är hon? Det är supervalår och hotet och spänningen mellan antirasister och nazister är redan höga. Låt det inte någon dö innan det görs något.

– – –

Den andra delen i diskussionen om nazistattacken har varit den mediekritiska. Hur pratar ”medierna” om dådet? Varför vågar SVT inte säga att det är nazister? Något som jag också skrev om i söndags. Joakim Palmqvist, reporter på Sydsvenskan, som också intervjuades i P1 Morgon i morse, beskriver det som att tidningarna är yrvakna inför denna sorts händelser. Det går antidemokrater på Malmös gator, de vill avskaffa demokratin och hugger ner antifascister. Det är allvarligt. Joakim Palmqvist skriver såhär i Sydsvenskan:

Naziströrelsen verkar samtidigt ha konsoliderats: färre grupper, bättre organisation. Men vi ser fortfarande inte nazismen som en rörelse av betydelse. Säpo talar om en ”vit makt-miljö” och anser att islamistiska extremister och vänsterextrema grupper är ett större hot.

Det är ett kardinalmisstag. Se det så här: en småbarnsförälder måste hela tiden följa sitt barn på lekplatsen. Rädda det från att ramla, säga till när något blir farligt, stoppa barnet från att äta kattbajs i sandlådan.

Föräldern kan inte förse barnet med en hjälm, hota med straff om något händer och sedan vända bort blicken och syssla med något annat. Barnet måste bli sett. Få kärlek, om du så vill.

Igår drabbade dessutom Dagens Arenas ledarskribent Daniel Mathisen samman med en av SVT:s ansvariga utgivare, Ulf Johansson, i ämnet. Debatten som hölls i AftonbladetTV:s debattprogram 20 minuter är en mycket talande debatt för hur SVT resonerar. Många gånger klokt naturligtvis. Att inte hänga ut folk utan källor är en självklarhet. Mathisen för en bra linje mot Johansson och lyfter också på ett bra sätt SVT:s egna ansvar för journalistiken. Har man inte uppgifter från någon annan än polisen, så kanske det är klädsamt av vårt public service-mediehus att skicka ut någon som kan undersöka detta?

Läs också:
Åsa Linderborg i Aftonbladet Kultur
Nabila Abdul Fattah i ETC
Jonas Wikström på sin blogg

En kommentar

  1. […] och deras chef, Beatrice Ask. Även Birgitta Ohlsson behöver också backa från kålsuparteorin. Vad får oss antirasister att sova bättre om natten? Kommunala strategier eller mer resurser till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: