Ett hot som även statsministern borde ta på allvar

Under det som skulle vara den peppiga politiska natten, där vänsterpolitiska grupper i Malmö skulle uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, attackerades feminister och antirasister. Sex personer fick föras till sjukhus och två av de nazister som utförde dådet är anhållna för mordförsök.

Mobiliseringen för att visa stödet till de drabbade skedde mycket glädjande blixtsnabbt. Runt om i Sveriges större städer arrangerades det under eftermiddagen och kvällen manifestationer som var välbesökta.

http://gullmars.se/2014/03/09/no-pasaran/

Bild tagen vid La Mano där antifacister samlades i Stockholm. Bild från Gullmars.se (http://gullmars.se/2014/03/09/no-pasaran/)

Diskussionen kring händelsen gick naturligtvis varm redan innan lunch. Sydsvenskan gick ut med att gärningsmännen hade kopplingar till nazistgrupper som de fått veta av källor inom Malmöpolisen. Samtidigt säger Skånepolisens informatörer att det är ett bråk mellan höger- och vänsterextremister. Uppenbart gör man här olika värderingar av informationen och gärningsmännen.

DN vägrade sin vana trogen att beskriva mordförsöket som något annat än ett bråk mellan två lika goda kålsupar-grupper. Johan Ehrenberg frågar sig om DN har ett problem med att använda orden fascism och nazism? Jag tror Ehrenberg har rätt i att DN likt SR och SVT börjat irra bort sig i objektivitetsklausuler.

Ett annat exempel på kålsupar-teorin återfinns i den uppmärksammade utredningen ”Våldsbejakande extremism i Sverige”. När utredningen, som är gjord på uppdrag av demokratiminister Birgitta Ohlsson, kom, fick den svidande kritik inifrån utredningen. Helene Lööw, Daniel Poohl och Christer Mattsson, som alla tre varit förordnade experter i utredningen, skrev en debattartikel på DN.

Kritiken riktas mot att utredningen klumpar ihop olika sorters extremism, som behöver bekämpas med olika medel. Kritikerna menar att man analysen av vilka som dras till våldsbejakande grupper är grund och för mycket bortser från ideologi. Det leder till att man också använder sig av traditionella metoder som redan finns inom socialtjänsten, men använder dem på presumtiva terrorister. Det håller inte.

Att förneka eller försvara att det finns våldsamma element inom den yttersta vänstern är inget som jag någonsin sysslat med. Men oavsett vad jag tycker om dessa grupper så är det viktigt att kunna se klart i vad som faktiskt har hänt. Människor har blivit knivskurna och de som är anhållna, är det för mordförsök. Ett allvarligt brott med ett politiskt syfte – att skrämma och tysta antirasister och feminister. Det måste få konsekvenser.

Denna händelse, attacken mot Kärrtorp-demonstrationen i december, misshandeln av den 16-åriga SSU:aren i mitten på januari och attacken mot en fotoutställning om ett flyktingläger är ett tydliga exempel på att våldet har trappats upp från de nazistiska grupperna.

Vänsterpartiet har kommenterat och krävt att polisen i högre grad än tidigare tar det nazistiska våldet på allvar. Glädjande nog fick även Stefan Lövfen kommentera händelserna i kvällens Agenda. Han uttryckte sin sympati med de drabbade och tryckte på att ”man måste ha mer koll på de här grupperna”. Han påpekade att vi måste se de här två väldigt allvarliga händelserna, Kärrtorp och nu Malmö, som en varningssignal. ”Vi måste alla stå upp för demokratin”, avslutade Löfven. (Uppdatering: Lövfén bjuder in till blocköverskridande samtal om hotet mot demokratin.)

Petter Larsson drar i en kommentar på Aftonbladet Kultur slutsatserna att våldet från ”den andra sidan” kommer att öka och också vinna mer förtroende om inte fler myndigheter som t.ex. polisväsendet (och här skulle jag vilja skriva DN) ”gjorde upp med de idéer om att vänstern och högern är lika farliga som under åren utvecklats till ett slags dogm.” Jag tror att han har helt rätt i det. Förtroendet minskar när man som antirasist och feminist buntas ihop med dem som är ens diametrala motsats.

Än så länge har ingen ansvarig politiker på något sätt uttalat sig. Inte så mycket som en liten tweet (Uppdatering: Ganska sent kom det en liten tweet.) från Birgitta Ohlsson, demokratiminister, får vi när demokratin måste försvaras. Det vore på sin plats för Sveriges statsminister att uttala sig, om så bara helt neutralt om att nazism är dåligt och demokratin måste vara lösningen.

Det var bara slumpen som avgjorde att ingen dog den här gången heller. Men det var nära. Kanske är det något Fredrik Reinfeldt och Birgitta Ohlsson kan fundera över – att detta är ett hot som de måste ta på allvar, innan det är försent.

Fler som skrivit:
☞ Mohammed Ryback på Politism.se
☞ Eric Rosén på Politism.se
☞ Anna Hellgren på Expressen Kultur
☞ Oisin Cantwell på Aftonbladet
Aida Paridad på Dagens Arena

3 kommentarer

  1. […] om dådet? Varför vågar SVT inte säga att det är nazister? Något som jag också skrev om i söndags. Joakim Palmqvist, reporter på Sydsvenskan, som också intervjuades i P1 Morgon i […]

  2. […] tre mest lästa inläggen under mars var Ett hot som även statsministern borde ta på allvar, ”Jag är fan en panter” och Borgerlighetens partiledare – Del […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: