Regeringsfrågan – the META edition

Idag kommenterade jag (praktikant på Dagens Arena) hur Jonna Sima (politisk redaktör på Dagens Arena) kommenterade Dagens Industris intervju med Jonas Sjöstedt. META!

Reaktionen från den nyutnämnda chefredaktören och ansvarig utgivaren på Dagens Arena – Yonna Waltersson var:

Detta blev resultatet:

Lägg pusslet när valet är över

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt intervjuas i dag i Dagens Industri. Jonna Sima analyserade tidigare i dag V:s utgångsläge inför regeringssamverkan på ett rimligt sätt. Förutom på en punkt.

Precis som Håkan A Bengtsson tidigare har skrivit menar Sima att Vänsterpartiet får betala ett högt pris om man väljer att ingå i en regering ledd av Socialdemokraterna. Konsekvensen blir, enligt Sima och Bengtsson, att Sverigedemokraterna ensamma får utrymmet som riksdagens enda antietablissemangsparti. Frågan man måste ställa sig är: Vilar det ansvaret enbart på Vänsterpartiet?

Personer som har erfarenheter av det rödgröna samarbetet kan säkert vittna om hur det har knakat i fogarna mellan S och V genom åren. Det finns också många liknande regeringserfarenheter hos våra nordiska grannar. Den regering som nu styr i Sverige har låtit Moderaterna regera och gjort de andra tre allianspartierna till stödpartier. Att Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle låta samma sak hända är inte särskilt sannolikt, men givetvis tänkbart.

Det är nästintill omöjligt att på förhand tippa hur ett eventuellt regeringssamarbete kommer att se ut. Vi kan spekulera och kalkylera utifrån olika valresultat. Men i slutändan är det upp till förhandlarna för de partier som utgör regeringsunderlag att forma hur den samverkan ska se ut.

Om Vänsterpartiet väljer att ingå i en regering så blir det första gången det sker. Det är en ny företeelse. Således finns det inte något på förhand givet scenario. Vänsterpartiet och dess medlemmar måste fundera över två saker: Vilken regering vore bäst för Sverige? En rödgrön, naturligtvis. Men vad är bäst för V? Att söka ministerposter, eller stå kvar vid sidan av? Det är frågor som rimligen påverkas av valresultatet.

Att ta ansvar för att samhällsutvecklingen ska gå i rätt riktning och inte utgöra en grogrund för Sverigedemokraterna är förhållandevis lätt att komma överens om. Våga introducera reformer för en arbetsmarknadspolitik värd namnet, satsa på välfärden och ta krafttag mot rasism och främlingsfientlighet. Reformer som minskar arbetslösheten och ökar jämlikheten i samhället.

Ansvaret för det måste ligga på en ny regering och inte enbart på Vänsterpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: