Att prata om eller med arbetarkvinnorna

monaIdag på morgonen var jag på LO:s presskonferens där Kålle, Joa Bergold och Ulrika Vedin, presenterade Jämställdhetsbarometern som tagits fram för första gången i år. Eftersom jag just nu gör en tvåveckors praktik på webbtidningen Dagens Arena så publicerade jag en liten tyckartext om presskonferensen, språket och själva rapporten i Dagens Arenas redaktionsblogg.

Något som slog mig när jag läste LO:s rapport och sen skrev texten om den, var hur mycket jag längtat tillbaka till ett samtal som faktiskt handlar om arbetarklassens kvinnor. Det är som att de under en längre tid varit bortsorterade från det politiska samtalet. Beror det på att få kan säga just arbetarkvinnor och komma undan med det eller kan det handla om att det politiska samtalet kretsar kring den övre medelklassens kvinnor? Jag tror på det senare.

Även om de reella sakpolitiska kraven som gynnar arbetarkvinnor sällan får vara uppe till diskussion så gillar politiker i allmänhet, och Gustav Fridolin i synnerhet, att prata om de arbetarkvinnor som de mött på sina resor runt om i Sverige. Då kan det kanske smyga sin in en liten beskrivning av hur viktigt jobbet undersköterskan gör, är. Är det en allianspolitiker så kan man få höra om ett restaurangbiträde som varit glad över slopandet av restaurangmomsen.

Men att prata om arbetarkvinnor på riktigt, med känsla och trovärdighet, det är få som kan. It takes one to know one.

Jag ger er Mona Sahlin i slutdebatten i valet 1991. Regeringen Ingvar Carlsson torskade detta val, så uppenbarligen kunde inte Sahlins charmoffensiv rädda väljarna som istället röstade på ”Ny start för Sverige”. Första gången tragedi, andra gången fars.

Mona Sahlin är skicklig, vass och rolig och pratar om arbetsmiljö och värdet av arbete som ingen annan. Tjejerna på SKF är stolta över sin kullager. Allt Mona Sahlin vill är att de ska få mer makt och inflytande över sitt jobb. Slängarna till Alf Svensson, Olof Johansson (kjolcitatet!! <3), Bengt Westerberg, Inger Schörling och inte minst Carl Bildt är hilarious.

ÄLSKADE MONA (från 1991)! Kom tillbaka, (nästan) allt är förlåtet.

Andra som skrivit om #jämställdhetsbarometern
Agneta Berge på Politism.se
Agneta Berge i Kommunalarbetaren
Daniel Swedin på Aftonbladet
Lisa Gemmel i Arbetarbladet

2 kommentarer

  1. […] på olika sätt hänvisat till olika debatter här på bloggen. Mona Sahlins inledningsanförande i valdebatten 1991 och en partiledarutfrågning av Lars Werner i valet […]

  2. […] på olika sätt hänvisat till olika debatter här på bloggen. Mona Sahlins inledningsanförande i valdebatten 1991 och en partiledarutfrågning av Lars Werner i valet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: