Bonuspolitiken löser inga problem

Jämställdhetsbonus, SFI-bonus, elbils-bonus och nu NO-bonus. I går söndag presenterade Sveriges utbildningsminister Jan Björklund ett förslag som syftar till att begränsa lärarbristen. Jag skrev tidigare idag på Dagens Arenas redaktionsblogg, om att regeringen på egen hand håller på att demontera Sverige som kunskapsnation och på vilka sätt det syns att de helt tappat greppet om utbildningspolitiken.

Om man skulle fråga regeringen om vilka verktyg de har för att förändra samhället så skulle de säga att de gjort sitt för att öka de individuella incitamenten för förändring. Det menar nog jag också att de gjort, men är det verkligen individuella incitament som hjälper när det är strukturella problem vi har att göra med?

I stället för att införa en individualiserad föräldraförsäkring försöker regeringen lägga över ansvaret för jämställdheten på föräldrarna. Istället för stora utbildningspaket, öronmärkta pengar till SFI för att öka kvalitén och därmed förebygga diskriminering och segregation inför man (och avskaffar lite senare) en SFI-bonus som ska ges till de individer som klarar SFI extra snabbt. Att möta klimathotet med en elbils-premie är definitivt att bortse från de nationella steg som staten måste ta för att ta itu med ”VÅR TIDS ÖDESFRÅGA” .

Nu försöker Björklund adressera problemet med lärarbristen genom att införa en examenspremie på 25 000 kr per ämne för dem som går klart en lärarutbildning i NO, matte eller naturvetenskap. Björklund räknar med att detta ska göra susen för att få några fler än 24 personer, som är siffran för vårterminen 2014, att söka till mattelärarutbildningen. 24 stycken – i hela Sverige – ville bli mattelärare.  Det är hedervärt att Björklund ser problemet och försöker göra något åt det, men för att få fler att plugga till lärare behövs strukturella lösningar som arbetsmiljöinsatser, högre löner och mer utrymme för kompetensutveckling.

Jag är inte förvånad. Men det är inte utan att en drar lite på smilbanden åt att liberaler verkligen är det just liberaler när det kommer till problemlösning. Individen ska ta ansvar, till och med för att Björklunds skola är så dålig att det är svårt att få folk att vilja jobba i den.


Andra som skrivit:

Lärarnas riksförbund ☞ Det räcker inte med konstgjord andning
Lärarförbundet ☞ Det är nu lärarkrisen måste lösas!

En kommentar

  1. […] undervisningen, det har varit tydligt länge. De försöker också att lösa skolan problem med olika sorters individuella bonusar. Det är inte ofta man får höra Jan Björklund prata om lärarnas villkor, elevernas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: