Låt den rätte komma in

Ledare publicerad på Dagens Arena, den 28 februari, 2014

Vi måste skapa fler lagliga vägar in i Europa.

Till sist blir livet ohållbart. Det finns två val. Antingen att stanna kvar i hemlandet och hoppas på att man överlever, trots brist på mat, arbete och demokrati. Eller påbörja en dyr och osäker resa, inte sällan förmedlad av illegala flyktingsmugglare.

För många blir valet att försöka ta sig till Europa. Till sist hamnar de framför det sex meter höga stängslet. På andra sidan skymtar europeiskt territorium – tryggheten. Rakbladen och taggtråden blänker i solen och chansen till ett annat liv ligger i att man lyckas ta sig över dem.

I veckan försökte minst 300 migranter att storma ett gränsstängsel i den spanska staden Melilla, som ligger på Europas enda frontgräns till Afrika. Staden är ett kolonialt arv på Marockos kust mot Medelhavet. 96 av migranterna greps av gränspolisen. 27 skadades och resten lyckades ta sig över gränsen, enligt BBC.

Det är omöjligt att förstå desperationen i en sådan flykt om du själv inte har upplevt något liknande.

Men varje dygn – 365 dagar om året – dör i genomsnitt tre personer som försöker ta sig över något av Europas stängsel.

EU-kommissionens svar på att den illegala invandringen ökar är att sjösätta gränsövervakningssystemet Eurosur. Med hjälp av drönare övervakas stängsel och murar längs EU:s gränser. EU-kommissionären Cecilia Malmström hävdar att de främst ska förhindra att flyktingar dör i Medelhavet. Men syftet är naturligtvis även att förhindra att fler illegala flyktingar lyckas ta sig in i Europa.

Inom EU finns en dubbel inställning till behovet av migration. Å ena sidan sägs det att Europa behöver mer arbetskraft. Å andra sidan kringskär man definitionen av vad som är en flykting och försvårar för människor att stanna. I praktiken innebär det att EU skapar ett utrymme för att kunna välja vilka människor som får komma hit. De lönsamma får stanna, de andra skickas ut – eller får aldrig ens möjlighet att komma in.

Varje medlemsland i EU bär ett ansvar för att det kommer att stå fler migranter redo att ta sig över det rakbladsvassa stängslet i Melilla. Att söka skydd och få asyl i andra länder är en mänsklig rättighet. För varje gång en människa tvingas ta sig in illegalt i Europa kränks den rättigheten.

Därför är fler lagliga vägar in i Europa en nödvändighet, och något som varje EU-land kan besluta om. En diskussion som har förts är att införa ett så kallat asylvisum. Det innebär att det ska vara möjligt att söka asyl i Sverige från utlandet. Ett annat sätt är att korta listan över visumpliktiga länder, vilket skulle vara ett effektivt sätt att motverka den politik som leder till utestängning.

Det sägs att varje lands humanitet kan mätas i hur man behandlar de flyktingar som kommer för att söka skydd. Dagens flyktingpolitik visar att Europas länder – och däribland även Sverige – har mycket på sitt samvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: