Kom ut ur det imaginära regeringskansliet, S.

En SIFO-mätning som SVT låtit göra visar att regeringen tappar förtroende i ekonomi- och förtroendefrågan. Okej. Moderaternas och Anders Borgs trovärdighet i den ekonomiska politiken är på glid. Det är bra. De måste plågas lite. Men…

1. Detta är inte så oväntat när skiftet i vilka dogmer som ska styra i den ekonomiska politiken inte bara sker i Sverige. Igår hade SvD Näringsliv en ”Marx” i rubriken appropå Davos (!). Då har det börjat hända något. Ekonomerna (i någon slags klump) säger att det är dags att investera, skrota överskottsmålen och ba’ köra.

2. S får inte ta detta som intäkt för att det bara är att köra på med den här strategin som de nu har, vilken det nu är? De kan inte bara vinna på att Borg och Reinfeldt förlorar, de måste vinna av egen kraft för att det ska bli hållbart och hålla längre än till 2018.

3. TIll och med Reinfeldt har satt fingret på att S (och även MP som börjar likna Löfvéns Mini-Me, samt V som ju har En fråga, men den räcker bara tills dess det är infört) måste ha ett projekt.
Reinfeldt säger här: ”Men vad en socialdemokratisk ledd regering är, det är helt oklart för mig. Vilka partier ingår i den, vilka förslag har de förberett, vad har de tänkt göra med Sverige?”
Jag: Ja, vad har ni egentligen för egenvärde? Hvad vilja Socialdemokraterna?

4. Socialdemokraterna borde bara kör på! Lägga politiska förslag som innebär reella förändringar, inte konstiga utbildning vs. socialbidrags-förslag där det verkar som de helt och hållet köpt högerns bild om att ungdomar bara är lata. 500 000 nya vuxenutbildningsplatser! 10 miljarder till ett skollyft! Socialdemokratiska reformer. Socialdemokratiska reformer som får kosta lite. Dom är ju bäst på det. En enkel vänsterpartist som jag själv är van att prata om de luftiga visionerna och målet. Socialdemokraterna ska ju vara reformisterna. Jag förstår att strategin är att inte lova saker man inte kan hålla, men ingen kan bedriva en valrörelse som bygger på att man redan tror att man sitter i regeringskansliet.

Människor längtar efter förändring. De älskar välfärdsstaten. Folk vill kunna skryta när de åker utomlands över våra socialförsäkringsskydd. Men om man inte förstår kopplingen mellan ovanstående och Socialdemokraterna så blir inte Löfven statsminister.

En kommentar

  1. […] sig som en vinflöjel i vårvindar till opinionen kommer att straffa sig. S, som redan sitter i det imaginära regeringskansliet, måste tänka på att de ska vinna och behålla förtroendet, gärna i fler än en mandatperiod. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: