Svälj det beska rosévinet och le – gladast vinner!

Visby by nightJag har inte varit på Gotland under Almedalsveckan på flera år. Det enda jag kommer ihåg, från 2005 som var mitt första och senaste år, är att jag satt med andra vänsterpartister och kände mig bitter över mitt eget parti, mitt jobb och över mig själv och min egen insats. Lyckligtvis har det hänt en hel del sedan dess, både med mitt parti, min arbetssituation och med mig.

Jag har alltså varit i Almedalen för första gången på sju år, och till råga på allt – i en hel vecka. Och ja, man blir en del av sörjan; tal och utspel ska analyseras in i minsta detalj, det ska lobbas, det ska minglas, det ska nätverkas. PR-konsulterna är många, Sveriges enda nuvarande folkrörelseparti samlar minst 500 på sitt parti-mingel (s.20-21) och moderater finns det så många av att man inte kan göra annat än att acceptera att se sina politiska huvudmotståndare sippa rosé på var och varannan uteservering. Journalisterna, som man får vakta sin tunga inför, kan helt plötsligt stå bredvid dig i kön till någon restaurang och har man riktig otur kan det vara Niklas Svensson som skriver en artikel om det i Expressen, dagen efter. Man får nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt, att en felplacerad tweet kan bli det som blir nästa dags politiska spinn, (och bara så att jag gör det klart, man ska kritisera politiskt innehåll och inte utseende). Ankdammen är liten och otrohetsrykten, politiska tjuvnyp och föranmälningslänkar till gratismingel sprids snabbare än syfilis på Aiya Napa.

Några som man ser väldigt få av är Vänsterpartisterna. Tappra riksdagsledamöter gör några plikttrogna dagar och deltar på så många debatter och seminarium som det bara går. Ung Vänster representerar i de paneler man är inbjuden till och gör det bra, men är också för få för att kunna göra en märkbar skillnad på debattläget i stort. Vänsterns studentförbund är där, men inte ”officiellt” då de inte vill förknippas med högerspektaklet. Visst finns det några kommunpolitiker som dyker upp som paneldeltagare på något (ofta inte så spännande) seminarium, och en och annan sympatisör är på plats för att lyssna. Flamman finns och gör sitt bästa med att bevaka ställningarna, men det är svårt när man ger ut en veckotidning i papper och inte har resurser att göra större satsningar på bevakningen.

Allt detta är förståeligt, men inte försvarbart. Vänstern måste förstå att ändamålen helgar medlen i detta fall och inse att politisk debatt och opinionsarbete as we know it, för en ganska lång tid framöver är förändrad och till slut fatta att vi måste delta i denna debatt. Den må vara snuttifierad och formulerad utifrån märkliga utgångspunkter, men det är den vi har. I ett opinions- och medielandskap med rådande ägarförhållanden och förutsättningar är det inte konstigt. Vi måste spela på deras planhalva och vara smartare, vassare och charmigare än deras egna. Det räcker inte att vara bäst i klassen, vi måste bli populärast på skolgården också, som Gabrielsson skulle sagt. 

I en flora av 1800 seminarier finns det naturligtvis en hel del skit, en hel del seminarier där det inte spelar någon roll om det så sitter 100 vänsterpartister i publiken; diskussionen kommer vara densamma. Men i en ämnesmässigt bredare Almedalsvecka, och icke att förglömma även en mer tillgänglig och digital sådan, så finns det också frågor och organisationer som inte uteslutande går kapitalets ärenden. I båda fallen så behövs det folk som är vänster som kan titta på, fråga och debattera. Betydelsen av att det presenteras alternativa bilder är viktigare än vårt eget psykiska välmående den här veckan – så enkelt är det.

Vänsterdebattörer, så som Clara Lindblom, Jenny Bengtsson och Jessica W Sandberg gjorde storartade insatser under veckan (dock i en och samma form: TV4). Men när sossar och borgerligheten har fler att stoppa in som kommentatorer så blir ”vår” impact tyvärr inte så betydande. Vänstern måste bygga fler profiler ”utanför” partiet. Fler som är coola, smarta och rappa. Det är inte så att dessa personer saknas inom vänstern, men de måste bli fler. I korthet är poängen med att vara med, att man får vara med. Vänstern borde se den överordnade betydelsen av kommunikation i allmänhet som ett verktyg i byggandet av nya politiska proffs på vänsterkanten; dessa måste inte nödvändigtvis hamna i partistyrelsen eller jobba för partiet, utan snarare bli ledarskribenter, tyckare och experter, men utifrån ett annat, bättre perspektiv.

Det är givet så att det inte enbart handlar om att vara med i Almedalen, vi måste vara mer synliga på strategiska platser under hela året. Men det jag försöker säga är att det finns ett systemfel i tankarna när man ska kombinera ”vi vill inte frottera oss med eliten” och ”vi måste ha större inflytande över den politiska debatten”. Vi får lämna instinkten hemma, ta på det charmigaste leendet och vår mest brainy attityd och armbåga oss ner i TV-soffan och fram i PR-minglet och bli en del av den mediecirkus som vi älskar att hata.

En kommentar

  1. Bra skrivet och bra tänkt! Även partimedlemmar som inte har möjlighet att åka till Almedalen kan engageras. Vänsterpartiets dag skulle kunna bli en kampanjdag över hela landet (flygbladsutdelning tex) plus på nätet såklart. Det är viktigt att vi är aktiva i kommentarsfält, på Twitter och Facebook och även på tidningarnas insändarsidor. Vi skulle kunna ha lite mer kampanjtänk kring olika politiska händelser, till exempel när vår budgetmotion släpps.

    Det tas fram en del bra material (presentationer på YouTube, insändarmallar) men det avgörande är såklart att materialet används och sprids. Det kan nog fixas med peppande kampanjtänk. Om partimedlemmarna ska ut och propagera till exempel för ”En välfärd fri från kommersiella intressen” kanske vi också behöver kunskapshöjande material för medlemmarna, inte minst för att kunna svara på frågor och kritik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: